Mojca Leskovar, predsednica uprave družbe Thermana Laško, je prejemnica letošnjega priznanja Združenja Manager Artemida. Priznanje združenje podeljuje managerkam, ki so prebile stekleni strop in prvič prevzele najvišjo vodstveno funkcijo v organizaciji.

Poleg Mojce Leskovar je dobitnica priznanja letos še Nataša Kraškovic, direktorica družb Alpeks Celje in Alpeks Gastro Zagreb. Priznanje bosta prejeli na današnjem srečanju Združenja Manager.

Mojca Leskovar

Mojca Leskovar je od maja 2019 predsednica uprave Thermana, nekdaj Zdravilišča Laško, enega vodilnih ponudnikov storitev in programov za kakovosten in zdrav načina življenja. V podjetju je zaposlena že 26 let, več let je bila tudi vodja trženja, vodja programa M.I.C.E. in članica uprave. Danes vodi ekipo 470 zaposlenih.

V Thermani so v letu 2019 ustvarili 182 tisoč nočitev, 23,3 milijona evrov prihodkov in 2,1 milijona dobička ter s tem dosegli 33-odstotno rast glede na leto prej.

Odgovornost

Odgovornost do zaposlenih in lokalnega okolja, do dela in same sebe, je največji generator njene motivacije, pravi Mojca Leskovar. Pri tem v ospredje postavlja vrednote podjetja: skrb za zdravje, inovativnost, partnerstvo, odličnost in strokovnost ter poštenost. Prepričana je, da so sodelavci gonilna sila razvoja podjetja in da največ šteje zaupanje na vseh ravneh, naj bo to s sodelavci, poslovnimi partnerji, lokalnimi deležniki, nadzornim svetom ali lastniki.

Pri vodenju stremi k temu, da vse, kar pričakuje od drugih, dela tudi sama. Tako od sodelavcev pričakuje maksimalno angažiranost, samoiniciativnost, samostojnost in prevzemanje odgovornosti. Usmerjena je k doseganju ciljev (k iskanju rešitev, ne težav), je odločna in pripadna 24 ur na dan, kot pravi. Meni, da ji je prav zaradi pripadnosti, poguma, vztrajnosti, zaupanja v druge in sebe ter veliko dela, uspelo prebiti stekleni strop.

Vodenje družbe v negotovih časih

Med projekti, na katere je v karieri najbolj ponosna, izpostavlja razvoj športnega turizma na področju para športnih iger. V Thermani so organizirali že 17 mednarodnih turnirjev v namiznem tenisu za invalide ter evropsko in svetovno prvenstvo v para namiznem tenisu. Za njen najpomembnejši projekt pa ocenjuje vodenje družbe v zelo negotovih časih (po prisilni poravnavi), stabilizacijo poslovanja ter rast in razvoj v naslednjih letih.

V kriznih razmerah je mirna in preudarna, ker verjame, da je v vsaki stvari nekaj dobrega in da nobena težava ni nerešljiva. Rada ima nove izzive in verjame, da bo vsem izzivom z dobro, odgovorno in zavzeto ekipo kos, tudi epidemiji covid-19.

O priznanju Artemida

Združenje Manager podeljuje priznanje Artemida posameznicam, ki so prebile stekleni strop in prvič prevzele najvišjo vodstveno funkcijo (mesto direktorice, generalne direktorice ali predsednice uprave) v gospodarski ali pomembni negospodarski družbi, ki ima več kot 50 zaposlenih. Na tej funkciji mora biti vsaj 12 mesecev, družba, ki jo vodi, pa mora poslovati pozitivno. Podelitev tega priznanja je še eden v nizu korakov, s katerimi si Združenje Manager že leta prizadeva k bolj uravnoteženi zastopanosti spolov na najvišjih pozicijah v gospodarstvu.

Dosedanje prejemnice

Lani sta priznanje Artemida prejeli Martina Perharič, direktorica podjetja Medis, in Melanie Seier Larsen, izvršna direktorica in partnerica v družbi Boston Consulting Group.

Savus

Foto: arhiv Savus