Umivanje rok je osnovno pri preprečevanju širjenja okužb. Roke si vedno umijemo (posplošeno rečeno) pred vsakim čistim in po umazanem delu (pred jedjo, po uporabi stranišča, pred nego telesa, po stiku z živaljo, po prihodu domov, pred nego in pestovanjem dojenčka, …).

Kako si pravilno umijemo roke, je podrobneje predstavljeno na sliki spodaj, ne pozabite pa najprej odstraniti nakita (prstani, …)

Slika 1: kako si pravilno umivamo roke; vir: https://www.gov.si/teme/koronavirus/preprecevanje-okuzbe/

Kadar nimamo dostopa do vode in mila oz. ob epidemiološki indikaciji, si (dodatno) roke tudi razkužimo. Z umivanjem rok odstranimo umazanijo in del mikroorganizmov na koži. Z razkuževanjem odstranimo mikroorganizme na koži rok hitreje ter 10- do 100- krat učinkoviteje kot z umivanjem. Roke si razkužujemo z antiseptiki.

Antiseptiki uničujejo ali preprečujejo razvoj mikroorganizmov na koži ali sluznici in s tem preprečijo ali omejijo okužbe. Antiseptično delujejo različne snovi (klorheksidin, oktenidin, vodikov peroksid, etanol, povidon jod, …), ki so v antiseptiku lahko tudi v medsebojni kombinaciji. Pred nanosom antiseptika preverite navodila za uporabo, ki so navedena na ovojnini in odstranite nakit (prstani). Za ustrezno delovanje antiseptikov je namreč potrebna njihova pravilna uporaba. Potrebno je nanesti dovolj veliko količino izdelka in pustiti da deluje zahtevano dolgo. Po uporabi antiseptika se roke ne brišejo ali spirajo – počakamo da se antiseptik posuši.

Pri izbiri izdelka preverite ali je namenjen razkuževanju. Najpogosteje uporabljane aktivne učinkovine so alkoholi – predvsem etanol in izopropanol. Najbolj učinkovite so koncentracije od 60 – 80%, v višjih koncentracijah so praviloma manj učinkoviti. Ker alkoholi izsušujejo kožo, predvsem pri pogosti uporabi, jim je kot snov za vlaženje pogosto dodan glicerol.

Slika 2: pravilna dezinfekcija rok; vir https://www.who.int/gpsc/5may/How_To_HandRub_Poster.pdf

Za preprečevanje širjenja okužb je pomembna tudi higiena kašlja in izogibanje dotikanja obraza (oči, nos).

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.