V soboto, 15. oktobra, je v Evroparku v Zagorju dišalo po ajmohtu. Turistično društvo dediščine in tradicije Podkum je v sodelovanju z Občino Zagorje ob Savi organiziralo drugo svetovno Ajmohtijado, ki je potekala pod geslom Zagorjani kuhamo skupaj.

Vabilu na dogodek se je odzvalo kar 17 zagorskih društev in organizacij, ki so kuhali različne vrste te jedi – od klasičnega, s piščančjim mesom, do takšnih, ki so vsebovali svinjino, ovčetino, zajčje meso, pa tudi zgolj samo zelenjavo in zelišča.

Komisija, ki so jo sestavljali Janez Zajc, priznan kuharski mojster iz Cerkelj na Gorenjskem, ki tudi sicer po Sloveniji ocenjuje različna kulinarična tekmovanja, ter domačina Janez Drnovšek in Silvo Laznik, ki imata bogate izkušnje s področja gostinstva in kulinarike, je imela zato po lastnih navedbah težko in nehvaležno delo, saj je prav vsaka ekipa pripravila okusno obaro.

Vseeno je na podlagi anonimnega ocenjevanja odločila, da je najboljši klasični ajmoht skuhala ekipa Šole zdravja iz Zagorja, drugo mesto je osvojilo društvo RMED Srečno in tretje občinska ekipa, ki si je nadela ime Zagorska kuhna.

V kategoriji neklasičnih ajmohtov je prvo mesto osvojilo Društvo za zdravilne rastline, drugo Društvo rejcev drobnice Cekin, tretje pa so osvojili Podkumski pevci.

Za najbolj simpatično ekipo je bila razglašena ekipa Društva upokojencev Zagorje, najbolj unikatno in urejeno stojnico je postavilo Društvo kmečkih žena in deklet Podkum, za najbolj izvirno postrežbo pa je poskrbel RMED Srečno.

Na prireditvi je sodelovala tudi ekipa zagorskega Rdečega križa, ki pa ni kuhala ajmohta, ampak je skrbela za zdravstveno oskrbo na prireditvi in obiskovalcem brezplačno izmerila tlak in sladkor v krvi.

Da gre za zanimivo in obetavno turistično prireditev, ki bo doživela ponovitev in v prihodnje verjetno še nadgradnjo, sta se strinjala pobudnica festivala Marija Čop in zagorski župan Matjaž Švagan, ki je vsem prisotnim čestital in jim podelil zahvale za sodelovanje, najboljšim pa tudi praktične nagrade. Za dobro vzdušje je poskrbel ansambel Mladi asi.

Savus

Foto: Občina Zagorje