V podjetju Skitti optimistično gledajo v prihodnost. Kljub negotovim časom so se podali v skoraj milijon evrov vredno naložbo, s katero bodo pridobili 460 kvadratnih metrov proizvodnih prostorov.  Direktor podjetja Skitti Sergej Smrkolj pa je povedal, da je najbolj zadovoljen s celotno ekipo sodelavcev.

Gospod direktor, s čim ste v zadnjem obdobju v vašem podjetju najbolj zadovoljni?

Pravzaprav smo najbolj zadovoljni s celotno ekipo. Celotna ekipa podjetja Skitti se dejansko razvija, in to je tista stvar, s katero smo najbolj zadovoljni. Vsi v ekipi imajo pozitiven odnos do dela v podjetju, vsak prinese svoj delež v dobro poslovanje. Na to smo ponosni.

Koliko je zaposlenih v podjetju Skitti?

Trenutno je zaposlenih 32 ljudi, v petih letih smo podvojili število zaposlenih. Po izgradnji novih prostorov bomo ponovno zaposlovali. Vemo, da bodo slabši časi, pravzaprav nihče ne ve točno, v kakšne čase gremo. Vendar smo optimisti in se tako tudi obnašamo. Ne glede na to, kakšna bo kriza, bomo skušali delati čim bolje. Verjamemo, da bo po kriznih časih spet bolje. Svet se vedno vrti.

Kakšne naložbe ste se lotili, kaj boste naredili in koliko je to vredno?

Skupna naložba v novi objekt bo vredna skoraj milijon evrov. V tem trenutku je ocena gradnje objekta pol milijona evrov. Naložba v stroje in opremo je ocenjena na 300 do 400 tisoč evrov. Upamo, da se cene in stroški ne bodo drastično zvišali med izvedbo naložbe.

Koliko kvadratnih metrov boste pridobili?

Novi objekt bo velik 460 kvadratnih metrov, torej skoraj polovica trenutnega objekta. V njih bomo uredili izključno prostore za proizvodno dejavnost.

Na kratko, kateri so vaši proizvodni programi, kar je za vas najbolj značilno, in kje ste najbolj uspešni?

Podjetje Skitti je najbolj uspešno na segmentu sestavnih delov za končnega uporabnika. Vsi naši deli imajo vgrajenega ogromno znanja. Naši izdelki niso enostavni, vsebujejo kompleks različnih operacij, od laserskega razreza, krivljenja, štancanja, varjenja, do obdelave. Podjetje Skitti je samooskrbno v proizvodnji teh elementov. To pomeni, da uporabljamo zunanje storitve samo, če je potrebno barvanje, cinkanje. Vse ostalo znanje pa imamo v podjetju, kupcu lahko ponudimo kompleten izdelek iz lastne hiše.

Kaj proizvajate in za koga?

Največ izdelkov proizvajamo za karavaning industrijo, to so avtodomi. Zanje izdelujemo različne sestavne elemente. Delamo tudi kompletne elemente za invalidske vozičke, torej za invalidsko, medicinsko opremo. Pomemben sklop naših izdelkov je elektro oprema. Delamo tudi izdelke za avtomobilsko industrijo, največ za segment maloserijskih vozil višjega cenovnega razreda. V bistvu delamo za različne industrije, od avtomobilske, medicine, elektro, gradbeništvo … Prisotnost na različnih področjih je tudi naša strateška usmeritev. Iz naše zgodovine smo se naučili, da smo krize preživel ravno zaradi naše razpršenosti pri kupcih. Od razcepa Jugoslavije naprej, ko so bile krize, je bila naša največja zlata točka, da smo imeli razpršeni program v vseh industrijah. V krizah se proizvodnja povsod zmanjšuje. Če nisi vezan le na enega kupca, precej lažje preživiš krize.

Koliko ustvarite letnega celotnega prihodka?

Lansko leto je znašal celotni prihodek nekaj čez 3 milijone, letos pričakujemo nekaj več. Povprečno smo v petih letih rastli okrog 5% letno.

Koliko ga ustvarite v tujini?

Tretjino naše proizvodnje direktno prodamo v tujini. Dejansko pa gre na tuje trge vsa naša proizvodnja, vendar preko posrednikov.

Z novimi prostori boste verjetno povečevali sedanjo proizvodnjo. Načrtujete tudi kaj novega?

Z novimi prostori bomo lahko uvajali nove projekte za avtomobilsko industrijo. Pogodbe za dobave imamo že podpisane. Gre predvsem za varjenje. Po drugi strani pa bomo razbremenili proizvodnjo na Izlakah. Nekaj proizvodnje bomo preselili, dodali pa nove programe. Pogodbe zanje imamo zagotovljene za okrog deset let.

Kdaj boste pričeli delati v novih prostorih?

Upam, da čim prej. Planiramo, da junija naslednje leto. Upam, da se julija zopet srečamo in odpremo nove prostore. Moramo jih, časovnica je takšna.

MP

Foto: arhiv Skitti


 

Prejšnji članekŽPZ Kombinat v rudniku
Naslednji članekAjmohtijada