Kljub temu so skupine znotraj DST pripravile slavnostni dogodek v po-častitev 90-letnice društva. Na njem so se predstavile vse sekcije: Mešani pevski zbor Svoboda, vokalna skupina Un’s Trboul, Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje ter glasbena skupina Hiša.Pevski zbor pod vodstvom zborovodkinje Tine Pangeršič in vokalna skupina so zapeli venček narodnih pesmi, Mladinsko gledališče je postreglo s kratkimi skeči, sicer sestavnim delom izredno popularne predstave Štilčki. Med drugim so zaigrali parodijo na latinske telenovele ter klasične tragedije, manjkal pa ni niti vizualni spektakel v maniri kultnega znanstvenofantastičnega filma Matrica.

Za konec je nastopila še trboveljska glasbena skupina Hiša, ki je zaigrala svoje največje uspešnice, med drugim tudi Odkrij otrokom svet. Dogodka se je kljub intenzivni promociji ni udeležilo veliko ljudi, kar je vidno razočaralo soorganizatorko, sicer članico Mladinskega gledališča, Katro Kozinc: »Na odru sem dobila občutek, da je dvorana polna, vendar pa je število prodanih kart pokazalo drugačno sliko. Priznati moram, da sem pričakovala več odziva.« O trenutnem finančnem stanju društva pa Kozinčeva ohranja pokončno glavo: »Rdeče številke so stresne, vendar sem prepričana, da bomo skupaj z našo požrtvovalno ekipo uspeli premagati tudi te težave.«

Precej bolj kritična do skromne udeležbe na prireditvi je bila dolgoletna članica društva in gledališka režiserka Nanda Guček: »Zmotilo me je predvsem to, da med občinstvom ni bilo predstavnikov lokalne politike. Ravno zaradi tega se ne morem znebiti občutka, da skušajo nekateri znižati pomen kulture v Zasavju. To je značajska lastnost Slovencev, ki na nas, Trboveljčane, še vedno gledajo kot na drugorazredne državljane. Jaz sem ponosna na delo Doma Svobode in zdi se mi, da se mora ta ohraniti v zavesti vseh Zasavčanov.« Izkupiček od prodanih kart je bil namenjen vzdrževanju doma.

Vid Šteh