V soboto, 5. oktobra, je na Jančah potekala slovesnost ob 60-letnici Planinskega doma Janče. Gostitelja sta bila Planinski dom Janče in Planinsko društvo Litija, ki je lastnik doma. Prireditev je potekala v okviru akcije Slovenija planinari in je imela tudi dobrodelno noto, saj je bil izkupiček namenjen obnovi doma po ujmi 2. avgusta.

Zbrane so pozdravili poslanec državnega zbora Boris Doblekar, podžupan Šmartnega pri Litiji Janez Tomažič, predsednik PZS Jože Rovan in predsednica PD Litija Alma Jere. Predstavitvi zgodovine doma je sledil kulturni program. Peli in plesali so učenci Podružnične šole Janče. Gorska reševalna služba je pripravila plezalno steno in delavnice s planinskimi vsebinami za otroke. Za dobrodelni zabavni program so skrbeli ansambel Mladi Gamsi, pevec Zoran Cilenšek in Orkester harmonikarjev Bučar. Med navzočimi so bili tudi zasavski planinci.

Planinsko društvo Litija je del Meddruštvenega odbora planinskih društev Zasavja, ki ga tvori 16 društev, med njimi PD Dol pri Hrastniku, PD Hrastnik, PD Kum Trbovlje, PD Trbovlje in PD Zagorje ob Savi.

Besedilo in foto: IK & OK