ponedeljek, 15 julija, 2024

Iz te kategorije

E–oskrba v Zagorju

Občina Zagorje ob Savi bo tudi v letošnjem letu iz proračuna subvencionirala socialno varstveno storitev socialnega servisa celodnevne povezave preko osebnega telefonskega alarma (varovanja na daljavo). T. i. program e-oskrbe, ki je namenjen starejšim od 70 let, omogočao že od leta 2018. Namenjen je starostnikom, ki živijo doma in deluje na principu povezanosti starostnika in klicnega centra.

V stanovanju uporabnika je nameščena posebna oprema, ki omogoča hitro in enostavno proženje klica na pomoč s pritiskom na gumb na obesku ali na varovani enoti, če se uporabnik poškoduje ali mu postane slabo. Klic na pomoč je povezan z medicinskim osebjem v asistenčnem centru, ki organizira pomoč in obvesti svojce.

Zahtevani pogoji za pridobitev subvencije storitve so, da starostniki, ki so starejši od 70 let, bivajo sami ali v družini, ki je zaradi službenih obveznosti odsotna, imajo težje kronične ali s starostjo povezane bolezni, ali pa so invalidi.

Program omogoča samostojnejše in bolj varno bivanje starejših na svojem domu in nekoliko manjšo skrb za svojce, če ti niso doma ali v bližini starostnika.

Letošnji razpis za pridobitev subvencije za e-oskrbo je že objavljen in odprt do porabe sredstev, oziroma najkasneje do 30. novembra 2023- Glede na porabo v prejšnjih letih je za subvencije rezerviranih 1000 evrov. Občina e-oskrbo sofinancira v višini 10 evrov na mesec za enega uporabnika.

Razpisna dokumentacija je na voljo na spletni strani Občine Zagorje ob Savi.

Savus

Foto: Arhiv Savus

Isti avtor