V Trbovljah se je danes pričel festival Speculum Artium, ki bo tri dni obiskovalce odpeljal v osupljiv svet, v katerem se dosežki sodobne tehnologije prepletajo z neizmerno domišljijo umetnikov.

Tokrat v ospredju narava

Štirinajsta edicija festivala novomedijske kulture Speculum Artium pogled usmerja v naravo, v intuitivna spoznanja, v osnovne življenjske procese. Raziskuje možnost sobivanja in medsebojnega nadgrajevanja tehnološkega napredka in prvinskih sil narave. Preizkuša, kako strojem vdihniti poteze živih bitij. Išče možnosti, kako povezati človeka v univerzalno prepleteno vesolje za dobrobit vsega živega. Raziskuje, ali lahko na razdiralne lastnosti človeštva vplivamo s sodobnimi tehnologijami ali zgolj s spremembo zavesti. Morda nam spremembo zavesti omogoči tehnološki razvoj prihodnosti.

Obiskovalcem ne bo dolgčas

Obiskovalci festivala se bodo lahko preizkusili v virtualnem igranju pravega inštrumenta, z gibanjem spreminjali premogov prah v zvezdnega, opazovali ribo, ki krmili vožnjo svojega akvarija, si natisnili osebni tradicionalni tekstilni vzorec, na dvometrski človeški skulpturi prebrali, kaj o prihodnosti menijo slovenski otroci, spoznali zdravilo za depresivne hobotnice in odkrivali skrivnosti kranjske čebele. Večina festivalskih postavitev gledalca spodbuja, da s svojo udeležbo sooblikuje umetniško delo, se potopi v sferični video ali vstopi v zvočne pokrajine.

Razstave na festivalu

Razstavni del festivala v letu 2022 vključuje velik delež slovenskih umetnikov. Med njimi Nika Oblak in Primož Novak tokrat Neskončni steber, eno izmed svojih novejših del, prvič predstavljata v Sloveniji. S svojimi postavitvami se jima bodo pridružili Marko Batista, Valerie Wolf Gang, Saša Nemec, Iztok Kovač in Boštjan Čadež, ki bo z nagajivim robotom priklical bolj igrivo vzdušje, a hkrati naslovil strahove ljudi o sposobnostih umetne inteligence. Med projekti tujih avtorjev izstopa delo The Reader (Bralec) britanskega umetnika Stanze. Skulptura je prirejena posebej za festival Speculum Artium, saj bo na zaslonu prikazovala misli slovenskih otrok in mladostnikov o prihodnosti. Na festivalu se bo predstavilo 27 postavitev, ki so jih oblikovali umetniki ter študenti priznanih univerz iz ZDA, Kanade, Velike Britanije, Portugalske, Romunije, Rusije, Srbije, Italije, Izraela in drugih držav.

Laibachova kocka

Trbovlje svojo novomedijsko vizijo razvijajo skozi celo leto. Na festivalu Speculum Artium bomo posebej izpostavili dela, ki so nastala v koprodukciji Delavskega doma Trbovlje pod okriljem projekta RUK (Mreža centrov raziskovalnih umetnosti). Osrednja tovrstna postavitev letošnjega festivala je Laibachova kocka, ki poveže umetnost, tehnologijo in gospodarstvo: pri njenem oblikovanju je namreč sodelovalo tudi podjetje Dewesoft. Na festivalu boste lahko prisluhnili njenemu kvadrofoničnemu zvoku, preverili, ali je mogoče najti zlato šivanko v kopici sena, in skrbeli za robota kot za hišnega ljubljenčka. Izjemne projekte, ki v Trbovljah nastajajo v sodelovanju med umetniki, gospodarstveniki ter predstavniki izobraževalnih institucij, lahko ob individualnem obisku umetniško-raziskovalnega laboratorija DDTlab spoznavate, preizkusite in sooblikujete vse leto.

Spremljevalni program

Spremljevalni program festivala vključuje strokovne diskusije, panele, srečanja z umetniki in znanstveniki, izobraževalne in kreativne delavnice ter vodene oglede. Z mreženjem uveljavljenih avtorjev s tistimi na začetku umetniške poti in povezovanjem strokovnjakov z različnih področij oblikujemo nova sodelovanja na presečišču umetnosti, znanosti, tehnologije in gospodarstva.

DigitalBigScreen

Sočasni festival DigitalBigScreen 360 gledalca popelje v svetove umetniškega filma tako na velikem kinematografskem platnu kot z očali za virtualno resničnost, saj se vse več sodobne umetniške video produkcije odvija v 360° okolju. »Festival Speculum Artium tudi v letu 2022 dokazuje, da je še vedno enako živ, nekonvencionalen, ustvarjalen in povezovalen,« so še zapisali organizatorji v  sporočilu za javnost.

Savus

Foto: arhiv Savus