Po 50 letih gre spet zares. Cilj Nasinega programa Artemis je do leta 2026 vrniti ljudi na naš edini naravni satelit. Slovensko visokotehnološko podjetje Dewesoft je s svojimi inovativnimi merilnimi sistemi del tega zahtevnega, a zgodovinskega trenutka.

Na izstrelišču Cape Canaveral v ameriški Floridi stoji trenutno najmočnejša 98 metrov visoka Nasina raketa po imenu Space Launch System (SLS). Za njeno izgradnjo so do sedaj porabili okoli 100 milijard ameriških dolarjev.

V svoji tehnološki kompleksnosti nosi pomembno vizijo – začeti novo dobo potovanj človeka preko neba Zemlje. Artemis je v grški mitologiji boginja Lune. Je sestra dvojčica boga Apolla in kdor je desetletja čakal, da se Apollov sen nadaljuje, je dočakal.

Do Lune in nazaj s slovenskim znanjem

Poslovno sodelovanje med Dewesoftom in Naso sega v leto 2003. Trboveljsko podjetje je takrat dobavilo programsko opremo za dekodiranje raketnih podatkov v okviru programa Space Shuttle. Le-tega so kasneje pri Nasi uporabili za izdelavo International Space Station-a.

Trenutno se v programu Artemis strojna in programska oprema Dewesoft uporablja na Nasini izstrelitveni ploščadi (t. i. Launch Pad) in na prenosnem izstrelišču (t. i. Mobile Launcher). Programska oprema zajema in prikazuje telemetrijske podatke v Kennedyjevem vesoljskem centru, operaterji pa s pomočjo programa DewesoftX v živo analizirajo podatke z izstrelitvene ploščadi in tudi same rakete SLS.

Sirius

V programu Artemis se uporabljajo Dewesoftovi Sirius R8R merilni sistemi, ki glede na svojo zmogljivost spadajo v vrh merilnih sistemov na svetovnem trgu. Sirius R8R merilni sistemi vsebujejo 64 analognih kanalov in industrijski računalnik. Dodatne mehanske ojačitve omogočajo normalno delovanje v zelo zahtevnih pogojih, kot so npr. vibracije na izstrelni ploščadi ob vzletu rakete.

Zajemajo in analizirajo več kot 200.000 različnih signalov, kar je zgovoren podatek, kako zahtevno je izvesti uspešno izstrelitev. “Rocket science oziroma raketna znanost” ni brez razloga sopomenka visoke zahtevnosti.

Obzorje se barva v rdeče-oranžnih odtenkih

Dewesoftovi merilni sistemi v zgodovinskem Nasinem programu igrajo pomembno vlogo za uspešno izstrelitev rakete SLS in posledično celotno uspešnost novega luninega programa. Nasa želi v naslednjih dveh desetletjih vzpostaviti stalno prisotnost na Luni in jo uporabiti kot poligon za preizkušanje novih tehnologij, potrebnih za misijo na Mars.

Savus

Foto: Dewesoft


 

Prejšnji članekSpeculum Artium
Naslednji članekDanes kolesa zastonj