četrtek, 23 maja, 2024

Iz te kategorije

10 let Mednarodnega združenja rejcev bosanskih planinskih konj

V soboto, 7. marca, je potekala letna skupščina Mednarodnega združenja rejcev bosanskih planinskih konj, ki ravno letos praznuje 10 let svojega delovanja. Skupščina je potekala v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti na Prvinah, ki tako dopolnjuje svojo zgodbo.

Glasbeno uverturo so zaupali Triu Rožej, sledil pa je uradni del, na katerem je dolgoletni predsednik Anton Dolinšek predstavil uspehe, ki so jih v Združenju dosegli v prvih desetih letih. Predvsem pa je ponosen, da so se ohranitvi avtohtone vrste pridružili rejci iz držav bivše Jugoslavije ter iz Švice, Avstrije, Nemčije in Nizozemske. Število čistokrvnih konj se je iz številke 40 v letu 2003 do danes povzpelo na 281, kar je zavidanja vreden uspeh. Seveda pa trenutno število še ne pomeni dokončne ohranitve pasme bosanski planinski konj. Potrebnega bo še veliko dela, vendar vsi v združenju verjamejo, da uspeh ne bo izostal.

Med ostalimi je dr. Matjaž Mesarič navedel nekaj osnovnih dejstev, ki so zaznamovale raziskave BBK, kot vsi imenujejo bosanskega planinskega konja. Poudarki so na genetskih raziskavah vseh rodnih vej, ki se počasi, a vztrajno širijo.

Kot zanimivost pa je predsednik Anton Dolinšek povedal, da bo dr. Ivan Štuhec s svojim bosanskim planinskim konjem prehodil tri tisoč kilometrov dolgo pot iz juga Italije preko Francije v Španijo, kjer bo potovanje zaključil na Jakobovi poti.

V združenju so ob zaključku sprejeli program dela za naslednje obdobje, ki je poln izzivov, kar pa rejcev ne bo ustavilo.

Besedilo in foto: Vukašin Šobot

Previous article
Next article

Isti avtor