Na jubilejnem petnajstem jamatlonu je v soboto, 3. decembra, premagovalo knapovske ovire 298 jamatloncev v 81 ekipah. Jamatlon je začinjena adrenalinska preizkušnja 200 metrov pod zemeljskim površjem, ki vzpodbuja temeljno knapovsko vrednoto: tovarištvo. Jamatlonci namreč rudarske ovire v rudniku premagujejo skupaj v ekipi, si pomagajo in vzpodbujajo.

Iz 7 držav

Na Zimskem jamatlonu 2022 so se udeleženci v jamo podali v Trbovljah na Ajnzerju, iz nje pa prišli v Hrastniku po Barbara rovu. Udeleženci so tokrat prišli iz 7 držav: Slovenije, Španije, Francije, Italije, ZDA, Nemčije, Makedonije.

Jama in spremljajoči program

Tudi letos so jamatlonce v rudniku čakale številne neobičajne knapovske ovire, na eni jih je »požegnal« Perkmandeljc, nanje so pazili rudarski reševalci, na cilju v Hrastniku so se pomerili tudi v še-ne-olimpijski disciplini metu bata škornja čez glavo v kulmkišto. Študentje novomeške Višje strokovne ekonomske šole so postavili svojo stojnico in preizkušali, kako udeleženci mečejo kose premoga v cilj. Ekipa Rdečega križa Trbovlje pa je požela veliko zanimanja s prikazom reševanja z defibrilatorjem. Po jamatlonu je sledil knapovski golaž, za katerega so poskrbeli v restavraciji Guliver AGM Nemec. Udeležence je s koncertom razvajala še zasavska pevka Neva M. Hafner s programom, prav primernim za zimski čas in mrzel dan. Jamatlonce je pozdravil tudi župan občine Hrastnik Marko Funkl, ki je skupaj s Perkmandeljcem tudi podeljeval prizanja.

Nagrade in priznanja

Jamatlonci si lahko nagrado prislužijo na več izjemno nenavadnih načinov.

Prvi je met bata škornja v kuolmkišto. Jamatlonci se po preizkušnji v jami – še malo zapehani, blatni in preznojeni – preizkusijo v tej še-ne-olimpijski disciplini. Škorenj mečejo čez glavo, obrnjeni proč od kuolmikište. Ta podvig je tokrat najbolj uspel Ireni Robnik iz ekipe Tri krasne, druga najboljša metalca sta bila Edin Jasenčić iz ekipe Mejd in Grega Verbajs iz ekipe Jamski trdoživci.

J amatlon želi spodbujati tovarištvo in ekipni duh, ne pa hitrostno tekmovanje. A čas organizatorji vseeno merijo, izračunajo povprečnega, nato pa nagradijo ekipe, ki se mu najbolj približajo. Tokrat so bile to ekipe Jamske dame, Trbovsk pleharji, Dva mandeljca pa tri fafle, Blokuci in Društvo za zaščito houdrastih.

Pik as, Domfrca, Lerhajerja

Na Jamatlonu vsakič podeljujemo tudi izvirne nazive. Tokrat je bila odločitev naslednja: Pik as (najbolj izkušen udeleženec) je postal Trboveljčan Martin Hanžič iz ekipe Trbouskih 1-9-2. Domfrca (najbolj izkušena udeleženka) je bila Vladislava Kovač iz ekipe Booj star, bolj nor. Lerhajer (najmanj izkušen udeleženec) je postal Val Rudi Zavrašek iz ekipe Mi trije pa dva žabarja, Lerhajerka (najmanj izkušena udeleženka) pa Tamara Ostojić iz ekipe Trbouskih 1-9-3. Naziv Krajcnga (udeleženec iz najbolj oddaljenega kraja) si je prislužila Océane Oriane Blanche Elisa Gousset iz ekipe Rage against the croissant. Njen dom v Huntersvillu v ZDA je od Hrastnika oddaljen kar 7683 km.

Jamska kura

Jamska kura (najbolj simpatična udeleženka) je postala Kim Furlan iz ekipe SteKiTa, ki se je za naziv zahvalila mami, ki jo je »privlekla« na jamatlon. Luftrajder (najbolj simpatičen udeleženec) je postal Ivan Ostojić iz ekipe Trbovskih 1-9-3. Najbolj izviren naslov ekipe je po mnenju organizatorjev izbrala ekipa Po vseh štirih do konca (Nina Zupan Tori, Mitja Tori). Nagrajena sta bila z nazivom Ohter prtija. Nagrade za izvirna imena so prejele še ekipe Banda šalabajzerska nesposobna, Tjaše na kubik, Doktorca, keramičar in mnda knap ter Ponkolanske pičke.

Hoznšajzerka

Za najbolj srčno ekipo je bila izbrana ekipa Stekita, njene članice so se pripeljale na prireditev iz Italije. Pripadel jim je naziv Herc šafla. Dritl kumarati ali najbolj tovariška ekipa je postala ekipa Jamruci iz Trbovelj. Hoznšajzerja ali najbolj prestrašenega udeleženca je izbral Perkmandeljc. Naziv je prejela Mojca Haložan iz ekipe Ljubljanski tekači 3.

Pred zadnjim dejanjem so vse jamatlonke in jamatlonci zapeli za rojstni dan Niki Gobec iz ekipe Ponkolanske pičke, ki je ravno na dan jamatlona praznovala svoj 20. rojstni dan, organizatorji pa niso pozabili na darilo.

Bon za buhluni udeležbo

Perkmandeljc je izžrebal tudi ekipo, ki ji je podaril bon za brezplačno udeležbo na naslednjem jamatlonu 17. junija 2023. Na bon je zapisal: “Perkmandeljc za buhluni podarja eni ekipi BON, da brez gnarja pokažejo svoje frise na naslednjem Jamatlonu (17. junija 2022). In izžrebal je ekipo Dva mandelca pa tri fafle.

Vsi sodelujoči so bili po uspešno zaključenem Zimskem jamatlonu zadovoljni in tovariško razpoloženi. Na zaključni prireditvi jih je s pristnim knapovskim humorjem zabaval tudi Perkmandeljc. Številni pa so za zabavo poskrbeli kar sami. Že oprava je bila posebna. Več ekip Uvjelekov se je pripeljalo na prireditev kar s šleperjem in jamskimi hunti na njem, v enem od huntov so uredili žar in  poskrbeli za kulinarično zabavo. Spet so uživali študentje na mednarodni izmenjavi, ki so prišli na prireditev s Fakultete za strojništvo v Ljubljani. Čeprav so prihajali vsi udeleženci iz rudnika blatni, mokri in malce utrujeni, so jim iz oči sijale iskrice in na obrazu so bili narisani veliki nasmehi.


Špiruci Jamatlona: Rudnik Trbovlje Hrastnik, Občina Hrastnik, Občina Trbovlje, Občina Zagorje ob Savi, KRC Hrastnik, AGM Nemec Laško, Dewesoft Trbovlje, Wurth Elektronik Trbovlje, Lekarna Pušnik Trbovlje, Spekter Trbovlje,  Nomago, TKI Hrastnik, Pivovarna Laško Union, Red Bull, Marko Premec s.p. Dol pri Hrastniku, Telekom Slovenije, Spectra 9 Dol pri Hrastniku, Rossi sport Celje, Thermana Laško, Forstek Dol pri Hrastniku, JE&GR Zagorje, ZLU Zasavje, RRA Zasavje, Katapult Trbovlje, Založba Petka Trbovlje, Rebrebu Trbovlje …

Savus

Foto: Anton Markovič (start), Timea Ortner (jama), Branko Klančar (cilj in podelitev)