V Sloveniji pod okriljem Planinske zveze Slovenije deluje 291 društev, v katera je včlanjenih 61.400 planink in planincev. Društva so združena v meddruštvene odbore, zasavskega, ki ga tvori 17 društev, vodi predsednik Jože Prah.

Gore in njihovo obiskovanje so v Sloveniji priljubljen način preživljanja prostega časa. Slovenijo po podatkih MDO PD Zasavje prepreda mreža več kot deset tisoč kilometrov planinskih poti, ki pripeljejo do 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov s 7400 ležišči in več kot 10.000 sedišči. Slovenske gore letno obišče 1,7 milijona obiskovalcev. Zasavska oz. posavska društva imajo v posesti 11 planinskih koč, ki stojijo na bližnjih hribih, in sicer na Bohorju, Lisci, Kopitniku in Gorah, na Kalu in Mrzlici, na Šmohorju, Kumu, na Zasavski sveti gori in na Čemšeniški planini ter na Jančah. Brežiški planinci skrbijo za bivak na Cirniku, Krčani pa uporabljajo za svoje zavetje hram na Grmadi. PD Rdeče je lastnik visokogorske Zasavske koče na Prehodavcih. To so planinci letos izbrali za najboljšo visokogorsko kočo. Tončkov dom na Lisci je v lasti občine Sevnica. V MDO PD Zasavje ocenjujejo, da je zasavske koče letos obiskalo 260.000 obiskovalcev, ki so v njih prespali 1600-krat.

Vsako PD ima svoj markacijski odsek, ki skrbi za planinske poti. MDO Zasavje je okoli 1500 km poti, za katere skrbi nekaj več kot 50 prostovoljnih markacistov. PZS vsako leto organizira natečaj za najboljšo planinsko pot in ta naslov je letos prejela pot v MDO Zasavje, Rečiška planinska krožna pot. Pot obhodi deset vrhov, med katerimi so tudi zasavski.

MDO Zasavje ima vodniški odsek, ki se sreča enkrat letno in skupaj s PZS pripravi nabor izobraževanj tako za planinske vodnike kot planince. Krona dejavnosti so planinski tabori tako doma kot v tujini. V MDO Zasavje jih je bilo letos 15.

Društva imajo tudi mladinske odseke, ki organizirajo planinske izlete, planinske šole, sodelujejo na tekmovanjih. Zasavska planinska mladina se sreča enkrat letno, srečujejo pa se tudi ostali planinci. Tudi svečano podelitev najvišjih planinski priznanj so letos pripravili v MDO Zasavje, v Laškem, kjer je Marjan Perger ob 80-letnici prejel spominsko plaketo.

Slovenski planinci so 11. decembra obeležili mednarodni dan gora. Generalna skupščina Združenih narodov ga je razglasila leta 2003. Tema letošnjega mednarodnega dne gora je pomembnost gora za mladino. »Mladi so dejavniki sprememb in bodoči voditelji. So skrbniki gora in njihovih naravnih virov, ki jim grozijo podnebne spremembe. Tema mednarodnega dneva gora 2019 je odlična priložnost za mlade generacije, da prevzamejo vodilno vlogo in zahtevajo, da gore in gorski prebivalci postanejo osrednji v nacionalnih in mednarodnih razvojnih programih, deležni več pozornosti, naložb in prilagojenih raziskav. Dan je tudi priložnost, da otroke poučimo o vlogi gora, ki so rezervoar sladke vode, čiste energije, hrane in rekreacije. Mednarodni dan gora je priložnost, da poudarimo, da je za podeželsko mladino življenje v gorah težko. Veliko mladih odhaja v iskanju boljšega življenja in zaposlitve. Migracije iz gora vodijo v opuščeno kmetijstvo, degradacijo zemlje in izgubo kulturnih vrednot in starodavnih tradicij. Izobraževanje in usposabljanje, dostop do trga, raznolike zaposlitvene možnosti in dobre javne storitve lahko mladim v gorah zagotovijo svetlejšo prihodnost,« pove Jože Prah.

MD

Foto: Dan Briški