Časopis Savus je že med zasavskimi bralci. Tudi aprilska številka prinaša precej zasavskih zanimivosti in novic v zvezi z uspešnimi Zasavkami in Zasavci. Na prvi strani najdete prispevka o izjemnem priznanju, ki ga je prejela dr. Maša Jazbec in prispevek o praznovanju 160 letnice OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik. V časopisu pa zgodbe o uspešnih Zasavcih. Več pa v uvodniku Marka Planinca.

Zasavje so ljudje

Pomlad prihaja letos bolj sramežljivo v naše kraje. Počasi se prebuja življenje, narava in zrak lahko dihamo z bolj polnimi pljuči. Kakšno ugodje, kajne? Ni čudno, da je v zraku spet več dobrih misli.

Današnji časopis je po straneh malo bolj skromen, po vsebini pa ne. Spet smo skušali na naših straneh zajeti utrip Zasavja in vam v domovi prinašamo najboljše, kar ustvarjamo Zasavke in Zasavci na različnih področjih. Veseli me, da ne zmagujejo le športniki, ampak smo dobri tudi na veliko drugih področjih. Še posebej se odlikujejo mladi in to nas lahko radosti.

Sam sem doživel v preteklih tednih nekaj lepih trenutkov, ko sem pripravljal časopis. Še posebej, ko sem pripravljal pogovor s klenim 93 letnikom Borisom Skalinom. Vedno znova me preseneti z vitalnostjo in bistro mislijo. Tokrat me je poklical in povedal, da bo v Trbovlje na servis pripeljal avto in se lahko dobiva. In sva se. Povedal je, da takrat, ko ga kaj muči, sede za volan, se zapelje iz Žalca čez hrib v Trbovlje in nazaj ter se napolni z energijo. Noro …

Razveselil sem se izjemnega kulturnega priznanja, ki ga je prejela dr. Maša Jazbec. Čeprav kot novinar včasih nisem povsem razumel (če sem pošten, v začetku skoraj nič …), kaj počne, sem sedaj navdušen. Počasi spoznavam, kaj je pletla vsa ta leta. Velik poklon!

Čestitke si zaslužijo tudi Barbara Haberl, Peter Kauzer, dr. Špela Režun, dr. Jure Knez, Tanja Mudrinič, Gašper Puhan, dr. Uroš Ocepek, Marija Čop, Miran Cvet, Radomir Lukić, Jure Kreže, Petra Zelenšek, Nina Jelen, Kristina Renko, Jan Tomažin, Lana Stariha, Lucija Klemen, Vlado Garantini, Marjana Mlinarič Pikelj, Marija Ribič, Nataša Grošelj, Nika Barič, Darko Jorgić, Joži Kukovič in drugi. Vsi so omenjeni v današnjem Savusu. In vsi prinašajo vanj dobre zgodbe. Celo Nika Barič, čeprav pišemo o njeni izključitvi iz slovenske reprezentance. Nanjo je Nika znala odgovoriti pametno in umirjeno. Klobuk dol! Prav zaradi takšnih ljudi lahko v našem časopisu prinašamo vedno znova dobre in še bolj dobre novice.

Marko Planinc

Foto: Savus