Upravni odbor Akademije Zasavc leta je odločil, da bo izbral Zasavce leta tudi za obdobje korone, ko prireditve ni bilo mogoče pripraviti. Tako so na prireditvi v sredo, 22. februarja, ki je potekala v Delavskem domu Hrastnik, podelili tudi nazive Zasavc leta 2019, 2020 in 2021. Naziv Zasavc leta 2020 so podelili Jožetu Kotarju, dobitniku priznanja častni občan občine Trbovlje v letu 2020.

Jože Kotar je izjemen klarinetist, solist v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo in dirigent Delavske godbe Trbovlje. Že leta 1980 se je vključil v Delavsko godbo Trbovlje in kmalu postal prvi klarinetist v orkestru.

Šolal se je na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani in na Akademiji za glasbo. Dirigentsko palico v Delavski godbi Trbovlje in mesto profesorja za klarinet na ljubljanski Akademiji za glasbo je prevzel od Alojza Zupana Vuja. Več kot 20 let je solo klarinetist v simfoničnem orkestru RTV Slovenija. Kot solist, komorni glasbenik in član različnih komornih sestavov nastopa doma in v tujini, vodi seminarje in sodeluje v žirijah mednarodnih tekmovanj.

Leta 2020 je za večletno nadpovprečno uspešno delo na kulturnem, umetniškem in pedagoškem področju prejel naziv častni občan Občine Trbovlje, zato mu je Akademija Zasavc leta podelila za leto 2020 tudi priznanje Zasavc leta.

Savus

Foto: Branko Klančar