Upravni odbor Akademije Zasavc leta je odločil, da bo izbral Zasavce leta tudi za obdobje korone, ko prireditve ni bilo mogoče pripraviti. Tako so na prireditvi v sredo, 22. februarja, ki je potekala v Delavskem domu Hrastnik, podelili tudi nazive Zasavc leta 2019, 2020 in 2021. Naziv Zasavc leta 2020 so podelili Primožu Rogliču, nosilcu zlate olimpijske medalje na Olimpijskih igrah v Tokiu leta 2021.

Primož Roglič je športno kariero začel v domačem Kisovcu kot smučarski skakalec, po hujšem padcu na skakalnici pa se je usmeril v cestno kolesarstvo.

Začel je v kolesarskem klubu Adria Mobil, leta 2016 se je priključil nizozemskem moštvu Jumbo-Visma. Kot prvemu Slovencu mu je uspelo osvojiti etapo in rumeno majico na Dirki po Franciji. Trikrat je zmagal na tritedenski Dirki po Španiji, na Dirki po Franciji je leta 2020 za las izgubil skupno zmago, na Dirki po Italiji pa je leta 2019 zasedel tretje mesto. Kar 75 tednov je bil na vrhu svetovne lestvice UCI. Zmagal je na številnih drugih dirkah, med drugim je osvojil tudi cenjene kolesarske spomenike.

Na olimpijskih igrah v Tokiu je leta 2021 v kronometru osvojil zlato kolajno po izjemni vožnji, s katero je deklasiral tekmece, zato mu je Akademija Zasavc leta podelila za leto 2021 tudi priznanje Zasavc leta.

Savus

Foto: Branko Klančar