V četrtek, 31. avgusta, se bodo pred ploščadjo Delavskega doma Trbovlje sklenili Večeri swinga, jazza in popevke, ki jih pripravlja Nina Novak. Ob 20. uri bo na Poletni oder pred DDT stopil Tadej Tomšič Institution.

Tadej Tomšič že vrsto let opravlja vlogo dirigenta, komponista in aranžerja vodilne jazzovske institucije pri nas, ustanovljene leta 1945. Poleg delovanja v Big Bandu RTV Slovenija ustvarja lastno glasbo, s katero posega tako po jazzu kot fusionu in funku, medtem ko v ospredje postavlja orkestralno enotnost ter izpovednost solističnih vložkov, s poudarkom na saksofonskih linijah, skozi katere se odražajo najvišji standardi umetniškega ustvarjanja.

Flying Start, njegov najnovejši izdelek, za razliko od predhodnika Orion saksofon, na katerem je znane skladbe iz repertoarja slovenske popevke priredil v novih, svežih aranžmajih in njihovo interpretacijo zaupal različnim slovenskim vokalistkam (in vokalistom), zajema izključno avtorske kompozicije, v katerih se odražajo drznost, kreativnost in širina raznolikih žanrskih vplivov, iz katerih pa nazadnje vendar zaveje kompaktna celota.

Zasedba: Tadej Tomšič – tenorski saksofon, Marko Črnčec – klaviature, Žiga Kožar – bobni, Erik Čebokli – bas.

Pred koncertom se bo muzikologinja Nina Novak v pogovoru z gostom dotaknila bogate tradicije big bandov, dirigiranja, aranžiranja in drugih oblik glasbenega poustvarjanja, vključno z modernizacijo repertoarja slovenske popevke, s katero skuša vodja zasedbe Tadej Tomšič Institution klasičen repertoar približati mlajšemu občinstvu.

V poslušanje:

Savus

Foto: DDT