torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Zagorje na e-kolesa

S pomladjo prihajajo tudi bolj prijetne temperature, več sonca in s tem boljši pogoji za kolesarjenje. V občini Zagorje ob Savi so v lanskem septembru občanom in občankam ponudili izposojo električnih koles.

Trenutno je postavljenih in s kolesi opremljenih pet postajališč: na zagorski železniški postaji, v Evroparku, na postajališču Helfar v parku dr. Janeza Drnovška, na Izlakah pri Krajevni skupnosti in ob drevoredu pri avtobusni postaji v Kisovcu.

Od predaje koles lani jeseni beležijo več kot 900 izposoj koles na vseh petih postajah, največ na postajališču Helfar v parku dr. Janeza Drnovška in železniški postaji. Sistem je deloval celo zimo, vendar v zmanjšanemu obsegu, z manjšim številom koles. Kljub temu izposoje koles naraščajo, saj so od februarja do sredine marca zabeležili že več kot 200 izposoj.

Kot kaže, se uporabniki e-koles kljub hladnejšemu vremenu vseeno odločajo za vožnjo z e-kolesi ZaNaprej. To vsekakor dokazuje, da se je sistem dobro prijel in ob prihajajočem toplem vremenu obeta tudi boljše pogoje za kolesarjenje.

Predvidevajo, da se bo število registracij v prihajajočem obdobju povečalo vsaj za trikrat, število mesečnih najemov pa vsaj desetkrat.

Kolesa si lahko uporabniki izposojajo z naročnino v sistemu ZaNaprej ali brez. Letna naročnina uporabnikom omogoča, da imajo ob vsaki izposoji prvih 30 minut brezplačen najem, za naslednje pol ure pa odštejejo en evro. Prvih 500 uporabnikov sistema ZaNaprej bo Občina Zagorje še dodatno nagradila, saj jim bo letno naročnino znižala za polovico, torej na 10 evrov.

Občina Zagorje ob Savi letos načrtuje gradnjo vsaj še ene nove postaje na mestni ploščadi, dogovarja pa se tudi z lokalnimi podjetji, ki bi zgradila postajališča v sodelovanju z lokalno skupnostjo.

Od prihodnjega tedna dalje bo na razpolago tudi več koles.

Savus

Foto: Arhiv Savus


 

Isti avtor