V svetu, kjer se zdi, da je naša povezava z naravo vse bolj oddaljena in kjer so naši življenjski slogi vse bolj usmerjeni v udobje, se pojavlja vedno večja želja po vrnitvi k našim koreninam, k bistvu trajnostnega in harmoničnega načina življenja. Zato so se na Zasavski ljudski univerzi odločili za izvedbo študijskega krožka Zeleni koraki: raziskovanje trajnostnih praks samooskrbe, ki je potekal v avgustu in septembru 2023.

Že takoj na začetku smo ugotovili, da so udeleženke krožka prava zakladnica znanja in izkušenj, ki so jih bile več kot pripravljene deliti med seboj. Udeleženke so pridobile znanje o temeljnih in naprednih vidikih samooskrbe. Program je vseboval tudi praktične izkušnje in obiske zunanjih predavateljev in strokovnjakov. Tako je za nas delavnico izvedlo Društvo za zdravilne rastline Zasavje, kjer so že pravi strokovnjaki na tem področju. V torek, 19. septembra, je v okviru Evropskega tedna izobraževanja za trajnostni razvoj na ZLU prišla predstavnica društva Samooskrbni.net Alenka Šoštarič, ki je predavala o samooskrbi v praksi in kako poskrbeti zanjo na lastnem vrtu.

V okviru študijskega krožka se je skupina 15 udeleženk v sredo, 20. septembra, odpravila na strokovno ekskurzijo. Najprej smo obiskali ddr. Ano Vovk in njen Mednarodni center za samooskrbo Dole. Med obiskom centra smo dobili vpogled v delovanje ekološko naravnane kmetije ter pomen modro-zelene infrastrukture, ki omogoča trajnostno gospodarjenje z vodo in njeno ponovno uporabo za samooskrbo. Poleg tega smo spoznali Center za vitalno življenje, kjer spodbujajo zdravje, izkoriščajo moč zdravilnih rastlin ter se povezujejo z naravo za zmanjšanje stresa.

Drugi del naše strokovne ekskurzije pa je bil obisk Centra ponovne uporabe v Slovenskih Konjicah, ki ga vodi dr. Marinka Vovk. Center izvaja dejavnost krožnega gospodarstva in rešuje težave sodobne družbe na inovativne načine.

Vrhunec naših srečanj pa je predstavljal zaključni dogodek, ki se je odvil na ZLU v sredo, 27. septembra, in je bil namenjen predstavitvi rezultatov širši lokalni skupnosti. Na zaključnem dogodku so udeleženke predstavile potek in ugotovitve študijskega krožka, drugi del pa je bil namenjen posebni predstavitvi. Takrat je namreč luč sveta ugledala naša e-publikacija: Samooskrba za začetnike. Strani e-publikacije so napolnjene z vpogledi, izkušnjami in s skupno zavezanostjo do negovanja našega planeta, medtem ko negujemo tudi sami sebe. Ne glede na to ali na tej poti naredite svoje prve korake ali ste izkušen entuziast samooskrbe, je v e-publikaciji nekaj za vsakogar.

E-publikacija je dostopna tukaj.

Nikolaja Bukovšek

Foto: ZLU


 

Prejšnji članekTrboveljčanom šest medalj v Banja Luki
Naslednji članekIztekla voda