ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

Z Damjano o sivki in jogi

Kako vam je prišlo na misel, da ste zasadili ob rastlinjakih še sivko, ki ni najbolj razširjena v našem koncu?
Zadnje čase so zasaditve sivke po Sloveniji vedno bolj popularne. V nekaterih krajih prirejajo simpatične dneve sivke in kar nekaj sem jih že obiskala. Me je pa ta dišeča in lepa rastlina popolnoma osvojila pred leti v Provansi in že takrat sem vedela, da bom nekega dne imela tudi svojo zasaditev. Njiva ob vrtnariji je bila prazna, pred leti smo gojili žito. Leži na ravnini in se počasi dviguje proti sadovnjaku. Kot nalašč za vrste, posajene s sivko. Tudi okolica je lepa. Na prevalu pogosto piha in sivki tako podnebje ustreza.

Lani vam je uspelo.

Tako je. Lepo je prezimila prvo zimo. In letos bo že prvi praznik sivke na Marnem. Za začetek smo na polje posadili 1600 sadik prezimne, ozkolistne sivke sorte Hidcote Blue, ki je lepe nizke rasti in močne barve. V štiri vrste, da je pogled na zasaditev še posebej veličasten. In to na obrobju Zasavja, ki še nikoli ni tako dišalo po sivki. Na ogled bodo tudi druge vrste te rastline za različne namene, tudi kulinarične.

Kaj vse ste vključili v program?

Vrstile se bodo delavnice v izdelovanju šopkov, venčkov in podobnih izdelkov, sivko na polju bodo lahko fotografirali ali celo narisali, na stojnicah se bodo predstavili lokalni zeliščarji, vsak dan bo druga kulinarična ponudba … Lončki s sivko bodo seveda tudi v prodaji.

Tudi jogo ste vključili …

Jogo lahko primerjamo s sivko, saj pomirja in zdravi. Z možem sva jo obiskovala pozimi, ko je več časa. Dihanje pranajama te pomiri v petih minutah, preprečuje bolezni … Prav tako deset asan Khatu pranam, podobne Pozdravu sonca. Marsikdaj slišim koga, da bi rad enkrat poskusil. Zdaj imajo priložnost. Pa še lepo v naravi, ob sivki,  bodo vadili.

Imate v načrtu še kaj posebnega?

Mogoče bi omenila srečanje Jeric v petek popoldne. Same so dale pobudo, da bi bilo srečanje najlepše med cvetjem in z veseljem smo jih vključili. Pa še kaj bi se našlo, a nekaj lahko ostane tudi kot presenečenje. Bom pa vsakemu posamezniku z veseljem razložila, če ga bo kaj posebno zanimalo. Ob tej priliki bi se rada zahvalila vsem, ki pomagajo uresničevati mojo idejo. Želim si, da bi bilo Zasavje prepoznavno tudi po sivki in naši prireditvi.

Fanči Moljk

Isti avtor