torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Vzgajajte z zgledom

Želite vzgojiti samostojne otroke, ki ne bodo čakali na rešitve, ampak bodo dostojni, prijazni, ter del rešitev, ne problemov tega sveta. Ne glede, kako uspešni bodo, želite, da so velikodušni – s svojim časom, denarjem in talenti.

Vir

V čem je torej skrivnost? Ni je. Razen oblikovanja lastnosti, ki bi jih radi videli pri njih. Če želite imeti radodarne otroke, jim morate pokazati, kakšen je radodaren starš. Če želite, da bi bil vaš otrok dober in koristen, mu pokažite, kako to izgleda.

In prazniki so najbolj primerni za to. Mnoge družine ob božično-novoletnem prazovanju in neštetih razprodajah, ki jih obeležujejo, zlahka zapadejo v skušnjave materializma.

Vi lahko ta čas izkoristite, da se osredotočite na ljudi, ki nimajo te sreče. Pokažite otrokom, kaj pomeni biti darovalec – s prostovoljnim delom, darovanjem, razmišljanjem o tem, kaj potrebujejo drugi, ne vi. Vzemite svoje otroke s sabo. Omogočite jim, da prispevajo k temu – naj določijo razlog ali družino, ki ji bodo pomagali.

Lahko ste … morate biti to, kar želite naučiti svoje otroke. Tako bodo postali boljši, sočasno pa boste izboljšali tudi sebe. Skupaj boste izboljšali svet.

(Povzeto po Ryanu Holidayu)
Barbara Vodeb

Barbara Vodeb je vzgojiteljica predšolskih otrok z več kot 25 let izkušenj. Pri delu je zelo kreativna ter nenehno v iskanju priložnosti za ustvarjalne in zanimive rešitve sodelovanja s starši. S samorefleksijo ves čas analizira svoje delo, z novimi uvidi in inovativnimi idejami pa ob zaznavanju sprememb prihajajočih generacij otrok spreminja svojo strokovno prakso.

Kot bodoča magistrica supervizije in coachinga je zasnovala program Coaching za starše. S svojim znanjem in bogatimi izkušnjami pri grajenju pozitivne samopodobe otroka, gibalnih dejavnosti in otroške risbe staršem pomaga olajšati in poenostaviti delo, razumeti njihovo vlogo, ter razvijati otrokovo zdravo samopodobo.

Starše aktivno povabi v vzgojni proces. Ob gradnji zaupanja in zavedanju, da je družina primarna celica in vzgojna pomoč njena dopolnitev, s starši vzpostavi enakopraven partnerski odnos. Prepoznati zna, kakšnega sodelovanja si želijo in jim tako ponudi zanimive in koristne vsebine v dobrobit družine.

Kontakt: Barbara Vodeb


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor