V četrtek, 21. decembra, so v dvorani na Mlinšah pripravili predstavitev knjige Voda – vrelec življenja. Avtorica knjige je Marinka Brodar, krajanka Mlinš, nekdanja učiteljica, ki je več desetletij poučevala v Podružnični šoli Mlinše.

Marinka Brodar je tudi soavtorica že izdanih knjige Iz doline nekdanji mlinov in knjige Zgodbe iz doline mlinov. Za izjemen doprinos na področju kulture je pred leti prejela plaketo dr. Slavka Gruma.

Marinka Brodar je članica Medgeneracijske skupine Mlinček in hkrati Kulturnega društva Mlinše, pod njegovim okriljem so izdali novo knjigo. Knjiga je rezultat njenega osemletnega raziskovanja o pomenu vode v življenju prebivalcev KS Mlinše-Kolovrat od prve polovice 20. stoletja in vse do napeljave krajevnih vodovodov.

Podatke je pridobivala ob pripovedovanju krajank in krajanov KS Mlinše-Kolovrat in v že obstoječi literaturi. V veliko oporo in pomoč pri zbiranju fotografij in ostalih aktivnostih so ji bili tudi njeni domači. Zapise je lektorirala Mojca Grden, ki je poleg dr. Ilje Gasana Osojnika Črnivca prispevala zaključne misli. Z  ilustracijami, ki popestrijo vsebino, je knjigo obogatila Desanka Beba Kreča.

V knjigi so predstavljeni mnogi viri vode, delo v preskrbi vode na domačijah, odnos do vode, njena raba v hiši in hlevu v KS Mlinše-Kolovrat. Zanimive so zgodbe o pranju perila ob potokih, gradnji vodnjakov, šteren … Na zadnjih straneh je zbirka manj znanih narečnih besed: ješterle, furžel, mušl …

Ta pomemben dogodek so v dvorani na Mlinšah proslavili s prireditvijo Brez vode nam živeti ni, za kar je scenarij pripravila Mojca Grden. Kulturni program so izvedli člani Kulturnega društva Mlinše, MePZ Izpod Svete gore, podmladek KD Mlinše in gost Rihard Majcen. Pogovor z avtorico je vodil dr. Tomaž Petek. Vse prisotne sta nagovorila zagorski župan Matjaž Švagan in dr. Janez Bogataj, ki sta na prvih straneh knjige zapisala spremne misli.

Prireditev so strnili z mislijo, da je potrebno z vodo ravnati bolj odgovorno. To je namreč dragocena dediščina, ki jo zapuščamo našim zanamcem. »Največja naloga vseh današnjih ljudi je, da to največjo zemeljsko dragocenost včerajšnjega, današnjega in jutrišnjega življenja – vodo očuvamo za naše potomce,« je napisala avtorica Marinka Brodar.

Pa smo pri tem dovolj uspešni?

Ob tem so se zahvalili vsem, ki so omogočili izdajo knjige, da bo lahko našla svoje mesto v vseh domovih KS Mlinše-Kolovrat.

Marija Ribič

Foto: Robi Verbajs


 

Prejšnji članekSlovesnost na Osankarici
Naslednji članekJorgić z najboljšim(i) na svetu