V soboto, 30. decembra, se je pričela zimska skakalna sezona za kadetinje in kadete do 14 in do 15 let s tekmo v Planici na H 62 m. Zmaga za Teja Logarja, drugo mesto za Ulo Vodlan.

Marko Lotrič je med drugim dejal: »Spomin na Pohorski bataljon opominja na to, kaj je svoboda in kaj junaštvo, ter nam služi kot vsestranski opomin na grozote vojne, pretekle in tiste, ki zdaj divjajo skorajda v naši soseščini.«

Osmega januarja 1943 je v bitki na Osankarici padel Pohorski bataljon. 70 partizanov je nekaj pred dvanajsto uro obkolila veliko večja nemška vojska, ki je štela preko 2000 mož. Pohorski borci so se Nemcem upirali dve uri in pol. Ob koncu bitke je bilo mrtvih 69 partizanov in partizank.

Predstavniki javnega in političnega življenja so položili vence pred spominsko obeležje padlim borcem Pohorskega bataljona. Zaradi deževnega vremena se je slovesnosti udeležilo manj ljudi kot običajno, med njimi so bili tudi Zasavci. Med borci Pohorskega bataljona je bilo namreč tudi precej borcev iz Zasavja.

Hrastničan Jože Menih – Rajko je bil 10 let po smrti, 27. novembra 1953, poleg še šestih drugih članov bataljona imenovan za narodnega heroja. Po njem je poimenovana OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik. Po Hrastničanu Adamu Dušaku je poimenovana cesta v zgornjem delu Hrastnika. Na Osankarici sta padla tudi Zagorjana Mirko Drnovšek – Boj, vodja Šaleške čete Pohorskega bataljona, in Ivan Okrogar Ferdo, brat narodnega heroja Toneta Okrogarja. Po Trboveljčanu Francu Vresku – Gustlu, ki je na Osankarici padel skupaj z ženo Ano (partizansko ime Tončka), je v Trbovljah poimenovano naselje Vreskovo. Tudi borec Janko – Janez Petelinkar je padel v Pohorskem bataljonu, po njem pa je v Kisovcu poimenovana Petelinkarjeva ulica. V Kisovcu je po hrabrih borcih poimenovan Trg Pohorskega bataljona.

Savus

Foto: Združenje borcev za vrednote NOB Velenje


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekVoda- vrelec življenja