Na današnji dan se je leta 1934 v kraju Radoviči pri Metliki rodila vzgojiteljica, pesnica in zaslužna občanka občine Hrastnik Vida Bošnjak Logar. Na današnji dan leta 1942 pa se je v Trbovljah rodila pisateljica, učiteljica in novinarka Marinka Fritz Kunc.

Prva nedelja v januarju bo mirna. Ogledate si lahko kakšno filmsko predstavo v Trbovljah ali Zagorju. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 7. januar 2024


Vreme

danes dogaja Danes bo oblačno, predvsem v vzhodni in južni Sloveniji se bodo še pojavljale padavine, meja sneženja bo na okoli 500 m nadmorske višine. Hladneje bo, pihal bo severni do severovzhodni veter. Temperature bodo od 1 do 6 °C.

Jutri bo oblačno. Pihal bo severovzhodni veter. Jutranje temperature bodo marsikje pod lediščem. V torek bo še vedno oblačno s severovzhodnikom. Še hladneje bo.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija – Sava – Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni predvidenih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Delavski dom Zagorje

Potujoča misijonska razstava

V avli KC Delavskega doma Zagorje je na ogled Potujoča misijonska razstava, ki so jo pripravili v okviru dogodkov ob Izrednem misijonskem mesecu oktobra 2019 in od takrat dalje potuje po slovenskih krajih, tako kot je že pred drugo svetovno vojno z avtobusom potovala podobna misijonska razstava. Predstaviti želi dejstvo, da imamo Slovenci na misijonskem področju bogato dediščino in da je iz našega naroda izšlo veliko število misijonarjev, na katere smo lahko izjemno ponosni. Razstava obsega kronologijo vseh dosedanjih slovenskih misijonarjev do leta 2019, začenši z blaženim Odorikom iz Pordenona, ki je v misijone odšel daljnega leta 1318. Na razstavljenih panojih se lahko seznanimo z več kot 600 misijonarji, ki so od 14. st. dalje izšli iz našega maloštevilnega naroda. Med njimi je tudi Friderik Irenej Baraga in dr. Ignacij Knoblehar. Seveda je še veliko drugih misijonarjev, katerih delo je ravno tako navdušujoče in so pustili velik pečat med nami in tudi med ljudmi, kjer so delovali. Trenutno v misijonih deluje 41 slovenskih misijonarjev, od tega največ na Madagaskarju, kjer je poleg Pedra Opeke še sedem slovenskih misijonarjev. Razstava bo odprta do 10. januarja 2024.


Delavski dom Trbovlje -kino

Race

ob 17. uri

Ameriška sinhronizirana pustolovska komedija, izvirni naslov Migration (2023), režija Benjamin Renner,  scenarij Mike White.

Družina Mallard živi po ustaljenih tirnicah. Medtem ko je oče Mack zadovoljen, da njegova družina varno živi v domačem ribniku, si mati Pam želi malce pretresti vsakdan in pokazati svojima otrokoma – najstniškemu sinu Daxu in hčerki Gwen – ves širni svet. Potem ko družina rac selivk pristane na njihovem ribniku z vznemirljivimi zgodbami o oddaljenih krajih, Pam prepriča Macka, da se odpravijo na družinsko potovanje, preko New Yorka, na tropsko Jamajko. Ko pa družina Mallard odleti na jug, se njihovi dobro zastavljeni načrti hitro ponesrečijo. Izkušnja jim bo razširila obzorja, jim prinesla nova prijateljstva in dosegli bodo več, kot so si mislili, da je mogoče, obenem pa se bodo drug o drugem – in o sebi – naučili več, kot so si kadarkoli predstavljali.


Napoleon

ob 19. uri – filmski abomna

Angleško ameriška biografska akcijska pustolovščina, izvirni naslov Ridley Scott,  režija  Ridley Scott,  scenarij David Scarpa, igrajo Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby, Rupert Everett…

Napoleon je spektakularen akcijski ep, ki opisuje razburkani vzpon in padec slavnega francoskega cesarja Napoleona Bonaparta, ki ga upodablja dobitnik oskarja Joaquin Phoenix. Film se ob osupljivem, veličastnem zgodovinskem ozadju v režiji legendarnega Ridleyja Scotta poglobi v Napoleonov neutrudljivi boj za oblast skozi prizmo nepotešljivega, viharnega razmerja, ki ga je imel s svojo največjo ljubeznijo, Josephine, ter ob tem izpostavlja njegove prekanjene vojaške in politične taktike v nekaterih izmed najbolj silovitih bojnih prizorov, kar smo jih kdaj videli na velikem platnu.


Delavski dom Zagorje – kino

Roza in Kamena škratinja

ob 10.30. uri

Danski sinhronizirani animimirani družinski film, izvirni naslov Roselil og stentrolden (2023), režija Karla Nor Holmbäck, glasovi  Asja Kahrimanović Babnik, Gašper Jarni, Gašper Malnar, Iztok Luzar, Maja Kunšič, Primož Pirnat, Vesna Pernarčič …

Roza je cvetna vila, ki živi v Deželi večnega poletja. Vsako jutro in vsak večer s svojo čarobno palčko čebelam skrbno odpira in zapira cvetove. Bolj kot vse na svetu si želi prijateljev, vendar je preveč prestrašena, da bi se podala v širni svet. Nekega dne pa v njeno življenje prileti zgovorna in samozavestna metuljčica Svilčica. Ob njej se opogumi tudi Roza in pogleda na svet z drugačnimi očmi. Nato pa se neke noči Svilčica s svojega raziskovanja ne vrne. Rozo zaskrbi: je prijateljica morda v nevarnosti? Tam zunaj namreč živi Kamnita škratinja, ki gozdne prebivalce s strupenim pogledom spreminja v kamen. Roza se odloči poiskati prijateljico.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Vida Bošnjak Logar

Na današnji dan se je leta 1934 v kraju Radoviči pri Metliki rodila pesnica, pisateljica in vzgojiteljica Vida Bošnjak Logar. Otroštvo je preživela v Beli Krajini. Po končani Srednji vzgojiteljski šoli v Ljubljani je prvo leto službovala v Lokah pri Zagorju, nato je bila od leta 1954 do upokojitve zaposlena v Vzgojno varstveni organizaciji Hrastnik, v letih 1960–1984 na delovnem mestu ravnateljice. Leta 1998 je javnosti predstavila svojo prvo pesniško zbirko Obraz, ki je izšla v samozaložbi. Sledila je pesniška zbirka Slutnja: Ko so ptice pele jutro (1999), zbirka kratke proze Spreminjanja (2001) in trilogija Potovanja (2009). Za svoje delo je prejela občinsko nagrado zaslužni občan za vzgojo in izobraževanje.

Marinka Fritz Kunc

Na današnji dan leta 1942 se je v Trbovljah rodila pisateljica, učiteljica in novinarka Marinka Fritz Kunc. Mladost je preživela v Trbovljah. Kot novinarka je začela delati v sedemdesetih letih. Pisala je kolumne in publicistične članke o aktualnih družbenih vprašanjih za različne slovenske časopise in revije. Izdala je biografijo o letih odraščanja Zorana Jankovića in biografijo odraščanja Janeza Drnovška. Po izidu prvega romana Janov krik leta 1985 se je usmerila v pisateljevanje. Tematike njenih romanov so droge, kriminal, AIDS, nasilje v družini, ljubezen … Mlade in starše je ozaveščala o drogah s projektom Demistifikacija droge. Za literarna dela in radijske igre je prejela več pomembnih priznanj.


Svetovni dnevi

Za danes ni zabeleženega nobenega svetovnega dneva. Če pa veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekGlivične spremembe na nohtih
Naslednji članekSlovesnost na Osankarici