Naše zdravstveno stanje se odraža (tudi) na nohtih. Oblika nohta je odvisna od oblike končnega členka prsta. Na konicah prstov je noht debelejši kot na začetnem delu, je prozoren oz. nežno rožnate barve.

Noht na dan zraste za 0,1 mm. Razlike v rasti so odvisne od posameznika – starosti, letnega časa, … Nohti rastejo hitreje pri moških, otrocih, nosečnicah, poleti, podnevi, pri nekaterih boleznih oz. pri jemanju nekaterih zdravil. Na nogah rastejo do 4x počasneje kot na rokah.

Spremembe na nohtih

Vzroki za spremembe na nohtih so lahko različni, pogosto pa je vzrok glivična okužba. Za izključitev drugih vzrokov dermatologi pred samozdravljenjem priporočajo pregled pri zdravniku. Obvezen pregled pri zdravniku pa se priporoča, če pod nohtom opazimo rjavkasto liso/ pigmenten madež, če so nohti zadebeljeni in deformirani, če se pojavijo spremembe na več nohtih.

Glivice

Glivične spremembe na nohtih se navadno začnejo v zgornjem kotu nohta in se potem razširijo proti sredini in na cel noht. Okužba nohta z glivicami se šteje med infekcije – torej gre za nalezljivo stanje in obstaja velika verjetnost širjenja okužbe na druge dele kože in pa tudi med posamezniki.

Zato za preventivo svetujemo:

NAREDITE TEGA NE DELAJTE
zdravite »atletsko stopalo«* takoj, ko opazite spremembe na koži ne nosite čevljev, v katerih se vam stopalo poti in vam je vroče v noge
noge naj bodo čiste in na suhem ne izmenjujte brisač z drugimi osebami
nosite sveže nogavice vsak dan ne nosite čevljev drugih oseb
nosite natikače v javnih kopališčih oz. telovadnicah ne posojajte oz. uporabljajte pribora za manikuro oz. pedikuro od drugih oseb
stare čevlje vrzite v smeti  

* glivična okužba stopal oz. kože na stopalih

Kaj pa ko je noht že okužen?

Glivična okužba nohtov ali onihomikoza se ne pozdravi spontano in je lahko vzrok za nastanek vnetnih žarišč na koži. Zato je vedno potrebno zdravljenje (razen če so prisotne kontraindikacije). Pri zdravljenju sprememb na nohtih je potrebna potrpežljivost – nohti na rokah potrebujejo 4 do 6 mesecev, na nogah pa (palec) od 12 do 18 mesecev.

Blage okužbe

V kolikor gre za blage do zmerne glivične okužbe nohtov, lahko v lekarni brez recepta kupite zdravilne lake za lokalno zdravljenje onihomikoz. Laki vsebujejo različne učinkovine, poleg tega pa se razlikujejo glede pogostosti nanosov. Pri vseh je potrebna vztrajnost in doslednost uporabe. Zdravljenje je dolgotrajno, ker je okužba trdovratna in ker nohti rastejo počasi. Seveda je odvisno tudi od tega, kolikšen del nohta je pred začetkom zdravljenja prizadet – zato se svetuje, da se z zdravljenjem začne čim prej. Na nekatere lake lahko nanesete tudi kozmetični lak.

Zmerne in resne okužbe

V kolikor gre za zmerne do resne okužbe, zdravnik lahko predpiše zdravila za peroralno uporabo. Večinoma zdravljenje traja tri mesece. Hkrati se svetuje tudi uporaba lakov. Peroralna zdravila zaradi potencialno resnih neželenih učinkov redko predpišejo.

Dermatologi za zdravljenje glivičnih okužb nohtov uporabljajo tudi lasersko terapijo.

Poleg tega je potrebno tudi razkuževati obutev in površine, kjer smo hodili bosi in kjer lahko pride do širjenja okužbe ter razkuževati pripomočke, ki jih uporabljate za striženje, brušenje in nego nohtov.

Ponovna okužba

Okužba se lahko ponovi – vzrok je lahko v tem, da zdravljenje ni bilo končano oz. zaradi ponovne okužbe (glivice lahko v obuvalih preživijo dalj časa, saj jim ugaja vlažno okolje – tako se lahko ponovno okužimo, ko obujemo čevlje).

Ključno pri zdravljenju glivičnih sprememb na nohtih je torej vztrajnost in razkuževanje.

Za več nasvetov smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje


 

Prejšnji članekIz starega v novo: Tomaž Berginc
Naslednji članekDanes dogaja