Dogajalo se bo jutri. Puce v jami. Zagotavljamo vam, da bo prav prijetno. Ne le zaradi jame, zaradi druženja in smeha, zaradi teka in hoje po rudniku, zaradi funšterca in krofov, zaradi darila copatarjev. Tudi zaradi tega, ker bo za zabavo s koncertom poskrbel Vlado Poredoš, glasbenik in frontman skupine Orlek.

Kdo je Vlado Poredoš? Osnovno šolo je obiskoval v Beltincih, v Kranju pa je dokončal Srednjo tehnično šolo. Nato je na Filozofski fakulteti v Ljubljani študiral zgodovino in sociologijo, a se je pred dokončanjem študija posvetil glasbi. Življenjska pot (ljubezen, itak …) ga je zanesla v Zagorje ob Savi, kjer živi in ustvarja že več kot 40 let.

Glasba in folklora sta mu bili blizu že od otroštva v domačih Beltincih. V Zagorju so leta 1989 ustanovili skupino Orlek (ime je dobila po hribu na obrobju Zagorja, kjer prebiva z družino). V skupini, ki šteje devet članov, sam nastopa kot vokalist in instrumentalist na kitari, mandolini, ukulelah, orglicah in kazou. Besedila skladb (tudi avtorskih) so vzeta iz proletarskega ter rudarskega življenja, imajo socialno noto, in ker gredo hitro v uho, so med ljudmi že od nekdaj zelo dobro sprejeta. Glasba je mešanica rocka, popa, etna, polke …
Nastopa tudi v drugih zasedbah in z drugimi glasbeniki. Ena izmed njih je skupina Gallenberg vaganti, ki jo je zasnoval skupaj s svojimi sinovi. V nasprotju z Orleki izvajajo klasično srednjeveško glasbo. Leta 2017 se je s sinovi predstavil še v zasedbi Poredošova banda. V njej večinoma preigravajo prekmurske napeve.

Vlado Poredoš je lani prejel Ježkovo nagrado, ki jo podeljuje RTV Slovenija medijsko uveljavljenim ustvarjalcem, ki negujejo Ježkovo satirično in humorno tradicijo. Letos pa so ga razglasili tudi za Zasavca leta 2022. Torej pravi človek na pravem mestu. Točno na odru pred 150 puncami, ki bodo prišle iz jame in z veseljem prisluhnile enemu najbolj posebnih slovenskih glasbenih ustvarjalcev.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekMladinski šahovski turnir v Trbovljah