Prvi petek v marcu bo v Zasavju precej miren, pa vendar je ponudba različnih dogodkov precej pestra. V Hrastniku si lahko privoščite večer salse, v Trbovljah bodo zavrteli filma Duše otoka in Creed, v Zagorju pa legendarni Titanik v posodobljeni različici. Naredite si dan. In naredite dan svojim dragim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 3. marec 2023


Vreme

Danes bo v zahodni Sloveniji delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, drugod oblačno, manjše padavine bodo zjutraj ponehale. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 9 °C.

Jutri bo precej jasno. Ponekod po nižinah bo zjutraj in deloma dopoldne megla ali nizka oblačnost. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do 1, najvišje dnevne od 10 do 13 °C. V nedeljo se bo po jasnem jutru čez dan postopno pooblačilo. V ponedeljek bo oblačno, ponekod bo občasno rahlo deževalo.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih izklopov na vodovodnem omrežju.

Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 16. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Lesji potok (nadzorništvo Zagorje), od 8. do 10. ure iz TP Zgornji Podkraj (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Mladinski center Hrastnik

Salsa večer

V Mladinskem centru Hrastnik bodo nocoj pripravili Salsa večer. Kot so zapisali v vabilu gre za rekreativni brezplačni dogodek v organizaciji Turistično informacijskega centra Hrastnik. Plesni tečaj bo potekal od 18.30 do 20. ure. Takrat pa se bo pričela salsa zabava, ki jo bodo potegnili kar do 23. ure.


Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 10. do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Grošelj

V Knjižnici Mileta Klopčča v Zagorju v marcu svoje slike razstavlja Magdi Grošelj, članica skupine Liki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Vodišek

V Knjižnici Mileta Klopčča v Kisovcu v marcu svoje slike razstavlja Vida Vodišek, članica skupine Liki.


Delavski dom Zagorje

Razstava Pokrivala, takšna in drugačna

V avli Delavskega doma Zagorje je na ogled zanimiva razstava likovnih del članov likovne skupine Dom, ki so ji nadeli naslov Pokrivala, takšna in drugačna.


Galerija Medija v Vili Medea

Razstava Gabrijel Humek

V novi galeriji Medija v Vili Medea je na ogled koprodukcijska razstava v sodelovanju z Muzejem krščanstva na Slovenskem iz Stične. Razstava bo odprta do 3. marca. Slikarski opus patra Gabrijela Humeka kaže različne usmeritve, od realističnega slikarstva, metafizičnega slikarstva in magičnega realizma do zadnjih, izrazito ekspresivnih vizionarskih podob. Sodeloval je na raznih slikarskih kolonijah. Ohranjenih je preko štiristo Humekovih slik.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah. Do konca aprila je v ZMT na ogled tudi gostujoča razstava Mestnega muzeja Idrija Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož Ptujske maske rajamo, v goste vam prihajamo avtorice Metke Stergar. Razstava bo odprta do 13. marca 2023.


Delavski dom Trbovlje – kino

Duše otoka

ob 17. uri

Film (Irska, ZDA, Velika Britanija),  Scenarist: Martin McDonagh, igrajo
Colin Farrell, Brendan Gleeson

Črna komedija scenarista in režiserja filmov Trije plakati pred mestom, v katerem igrata Colin Farrell in Brendan Gleeson, vas bo hkrati nasmejala in pripravila do solz.

Film se dogaja na oddaljenem otoku ob zahodni obali Irske in spremlja dolgoletna prijatelja, Pádraica (Colin Farrell) in Colma (Brendan Gleeson), ki se znajdeta v slepi ulici, ko Colm nepričakovano prekine njuno prijateljstvo. Omamljeni Pádraic poskuša s pomočjo svoje sestre Siobhán (Kerry Condon) in problematičnega mladega otočana Dominica (Barry Keoghan) popraviti odnos in ne sprejme Colmove zavrnitve. Toda Pádraicova prizadevanja le še okrepijo odločnost njegovega nekdanjega prijatelja in ko Colm postavi obupan ultimat, se dogodki hitro stopnjujejo, posledice pa so šokantne.


Creed III

ob 19. uri

Ameriška športna drama, režija Michael B. Jordan, igrajo Jonathan Majors, Tessa Thompson, Michael B. Jordan.

Po uspehu v svetu boksa, Adonis Creed napreduje tako v karieri kot v družinskem življenju. Ko se po prestani zaporni kazni pojavi njegov prijatelj iz otroštva in nekdanji boksarski čudežni deček Damian, si zaželi priložnosti v ringu. Soočenje bivših prijateljev je več kot le prepir. Da bi poravnal račune, mora Adonis postaviti na kocko svojo prihodnost in se boriti z Damianom – borcem, ki nima ničesar izgubiti.


Delavski dom Zagorje – kino

Titanik ED

ob 19. uri

Ameriška romantična drama, režija James Cameron, igrajo Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Billy Zane, Kathy Bates, Frances Fisher, Gloria Stuart, Bill Paxton, Bernard Hill, David Warner, Victor Garber, Jonathan Hyde, Suzy Amis …

Ob praznovanju 25. obletnice bo prenovljena različica filma Jamesa Camerona – Titanik, ki je prejel več oskarjev, izdana v novi, izboljšani 4K 3D tehnologiji. Igralsko zasedbo predstavljata dobitnika oskarja Leonardo DiCaprio in Kate Winslet, film pa je epska, akcijska romanca, ki se dogaja na nesrečnem – prvem potovanju nepotopljivega Titanika, največjega premikajočega se objekta, ki je bil kadarkoli zgrajen.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dan prostoživečih živali

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 2013 razglasila 3. marec za Svetovni dan prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst. Tokratni moto je: »Gozdovi in preživetje: ohranjanje ljudi in planeta«.


Savus