V letošnjem letu zagorska Osnovna šola Toneta Okrogarja praznuje 120. obletnico delovanja. Ob tej priložnosti so za obiskovalce odprli vrata šole, v zagorskem Delavskem domu pa pripravili slavnostno prireditev.

Začetki Osnovne šole Toneta Okrogarja segajo v leto 1903. Iz zapisov 120 letnega delovanje šole je moč razbrati, da se v teh starih prostorih srečujejo zgodovina in inovacije, tradicija in napredek. Vsak razred je kot časovni stroj, ki povezuje učence z bogato dediščino ter jih obenem pripravlja na izzive sodobnega sveta. V tem prepletu se rojeva edinstvena energija, ki je ne moremo izmeriti v letih, temveč jo začutimo v vsakem utripu srca šolske skupnosti.

Ob praznovanju častitljivega jubileja sta prostore naše šole napolnila veselje in ponos. Pripravili smo raznolike dogodke, in sicer dneva odprtih vrat ter slavnostno prireditev. Med pripravami in samo izvedbo dogodkov smo se vsi na šoli, tako zaposleni na šoli, kot učenci, združili in tesno povezali.

Dneva odprtih vrat, ki smo ju pripravili v torek, 22. novembra, in sredo, 23. novembra, sta bila edinstvena priložnost za vse starše, lokalno skupnost in druge obiskovalce, da so lahko spoznali našo šolo od blizu. Vstopili so v šolske prostore, se srečali s predanimi učitelji in se, v dvorani uspešnih, seznanili z izjemnimi dosežki naših sedanjih in bivših učencev na različnih področjih. Organizirane so bile tudi ustvarjalne delavnice, kjer so obiskovalci imeli možnost sodelovati in ustvarjati skupaj z našimi učenci ter učitelji. Sam dogodek je bil prav tako namenjen zbliževanju naših učiteljev, sedanjih in nekdanjih učencev ter njihovih družin. Zanimanje in navdušenje vseh prisotnih sta slavnostno ozračje še povečala. Obujanje spominov na pretekle dni je prebudilo občutek pripadnosti do naše šole.

Kot vrhunec našega praznovanja, smo v četrtek, 23. novembra, v KC DD Zagorje ob Savi, pripravili slavnostno prireditev, kjer so se učenci in učitelji s svojimi talenti in neutrudnim trudom izkazali na odru. Energija in strast, ki sta izžarevala iz njihovih nastopov, sta zaokrožili občinstvo in pričarala magično vzdušje. Predstava je bila sestavljena iz različnih točk, ki so prikazovale zgodovino naše šole, njene dosežke ter pomembne mejnike v preteklosti. Očarljive plesne in glasbene točke ter čustveni govori so resnično pričarali čudovit večer.

Visoka obletnica naše šole je bila ne le priložnost za slavje, ampak tudi priložnost za razmislek o naši prihodnosti. S hvaležnostjo in spoštovanjem smo pogledali v preteklost, se zahvalili vsem bivšim ravnateljem, učiteljem in učencem, ki so prispevali k uspehu naše šole, in se še bolj zavezali kakovosti izobraževanja. Znanje je ena pomembnejših vrednot. V znanju je moč. Moč, ki spreminja življenje slehernega človeka. Na naši šoli se tega zavedamo, zato imamo to zapisano tudi v viziji naše šole, ki se glasi: »Z znanjem in srčnostjo gradimo prihodnost. Osnovna šola, kjer se učimo in rastemo skupaj.”

Šola je mesto, kjer se učenje ne ustavi, kjer se rojevajo sanje in se gradijo temelji prihodnosti. Ob tej priložnosti smo se zedinili v naši vztrajnosti in srčni predanosti našemu poslanstvu. Naša srčna želja je, da še naprej ustvarjamo uspešno zgodbo. Takšno, kakršno so jo pred nami naši predhodniki. Le tako bomo ohranjali kvaliteto šole.

Ob koncu proslavljanja smo se vsi zavedali časti in privilegija, da smo del te izjemne ustanove. 120 let neprekinjenega delovanja osnovne šole je izjemen jubilej, na katerega smo izjemno ponosni. Pozdravljamo naslednjih 120 let z upanjem, inovativnostjo in željo po nadaljnji rasti ter uspehu naše šole.

Vsi dogodki so bili prežeti s pomembnim sporočilom, in sicer da gradimo prihodnost vseh nas. Vsak naš učenec je kot majhna iskra, ki lahko prižge velik ogenj s svojimi idejami. Skupaj z našim izobraževalnim timom se trudimo zagotoviti kakovostno izobraževanje, ki spodbuja ustvarjalnost, kritično razmišljanje in zdrav duh tekmovalnosti. Verjamemo, da so to ključne veščine za uspeh v prihodnosti.

Ob tej pomembni prelomnici se še enkrat zahvaljujemo vsem sodelujočim – učencem, učiteljem, staršem, skupnosti in vsem, ki so pripomogli k rasti in razvoju naše osnovne šole. Brez njihove predanosti in podpore ne bi bilo mogoče doseči tega jubileja.

Zagotavljamo vam, da bomo še naprej nadaljevali našo misijo – ustvarjati  izobraževalni prostor, ki bo spodbujal vsakega učenca, da doseže svoj največji potencial. Na temeljih preteklosti postavljamo cilje prihodnosti. Z roko v roki, učitelji in učenci, pišemo našo skupno zgodbo naprej. Z enako srčnostjo in zagnanostjo. Z namenom, da bodo naše prihodnje generacije imele še boljše možnosti in bodo lahko uresničile svoje sanje.

Najlepša hvala za vašo podporo in naj bo naša osnovna šola sinonim za uspeh, znanje in srčnost v prihodnosti!

Nataša Grošelj Lucija Luknar Pev

Foto: OŠ Toneta Okrogarja


 

Prejšnji članekIzredna seja zagorskega Občinskega sveta
Naslednji članekDogajanje na Trbovlje Open 2023