Sonce ima številne koristne učinke na naše zdravje in počutje. Daje nam svetlobo in toploto, vpliva na dobro razpoloženje. Pod vplivom sončnih žarkov v koži nastaja vitamin D, ki je pomemben za normalno delovanje imunskega sistema in zdravje kosti. Prav tako ugodno vpliva na kožo oseb z luskavico, ekcemom ali aknami. Kljub ugodnim učinkom pa ima prekomerno izpostavljanje soncu škodljive učinke na naše zdravje.

Moč ultravijoličnega sevanja

Sonce oddaja elektromagnetno sevanje, ki zajema vidno svetlobo, toploto in ultravijolično (UV) sevanje. Pri prehodu skozi atmosfero ozon absorbira večino škodljivih UV žarkov. Zemeljsko površino tako dosežejo UVA in del UVB žarkov. UVA in UVB žarki se med seboj razlikujejo v svoji aktivnosti in sposobnosti prehajanja preko kože. UVB žarki delujejo predvsem na njeni površini in povzročajo opekline, medtem ko UVA žarki prehajajo v globlje plasti kože in pospešujejo njeno staranje. Dolgoročno povzročajo pojav gub in peg. Oboji izrazito povečajo tveganje za pojav kožnega raka. Ob prekomerni izpostavitvi UV sevanju nas telo skuša zavarovati s tvorbo kožnega barvila melanina. Porjavelost je tako znak obrambe telesa pred škodljivimi učinki UV sevanja.

Marsikatera površina odbija UV žarke, kar poveča celokupno izpostavljenost. Pesek odbije približno 15 % žarkov, morska pena 25 %, sneg pa kar do 80 %. Zato je pomembno, da tudi na smučanju poskrbimo za ustrezno zaščito pred soncem. Še posebej je pomembno, da zaščitimo oči. Kadar so te izpostavljene povečani količini UV žarkov, lahko pride do vnetja očesne roženice ali snežne slepote.

Preobčutljivost na sonce

Pod vplivom sonca lahko za UV žarke občutljive snovi v nekaterih zdravilih, prehranskih dopolnilih, zeliščih ali kozmetiki v koži povzročijo vnetno reakcijo podobno sončnim opeklinam. To imenujemo fototoksičnost. Ob uporabi tovrstnih izdelkov je potrebno dosledno upoštevati ukrepe za zaščito pred soncem.

Poleg tega lahko UV žarki sicer neškodljivo snov ali njen delec spremenijo v alergen. Razvije se alergijska reakcija, ki se kaže z drobnimi srbečimi izpuščaji in rdečico. Temu pogosto pravimo alergija na sonce. Pomagamo si lahko z zdravili, ki zmanjšajo alergijsko reakcijo in lajšajo srbečico. Na voljo so v obliki tablet ali gela, ki ga namažemo na prizadeto mesto.

Vročinska kap

V primeru dolgotrajne izpostavljenosti močnemu soncu lahko pride do vročinske kapi. Pojavi se, ko telo ne zmore več učinkovito oddajati odvečne toplote, zato telesna temperatura hitro naraste, telo se ne more ohladiti. Simptomi vključujejo zmedenost, izgubo koordinacije, omotico, glavobol in slabost. Napredujejo lahko do hujših znakov, kot so krči, delirij, koma. Osebo umaknemo v senco ali hladen prostor, jo začnemo čim prej hladiti in pokličemo nujno zdravniško pomoč.

Katja Vrtačnik, mag. farm., Zasavske lekarne Trbovlje