Zimski obisk gora zaznamujejo nižje temperature, krajši dan, zaprte planinske koče in posebne snežne razmere. Zato odhod v gore pozimi zahteva natančno načrtovanje, pridobivanje informacij s terena, upoštevanje osebnih izkušenj, ustrezno opremo in znanje njene uporabe.
Ne podajajmo se na poti in vrhove, če jih nismo dodobra spoznali že v kopnih razmerah.

Za obiskovanje gora v zimskem času so potrebna posebna znanja in če nismo vešči rokovanja s tehničnimi pripomočki, kot sta cepin in dereze, se v zasnežene gore, posebej na nekoliko zahtevnejše ture, podamo le skupaj s primerno usposobljenim vodnikom. Planinci so v večini dobro opremljeni s popolno zimsko opremo, ki pa je ne znajo vedno pravilno uporabljati oz. ne poznajo vseh dobrih in slabih lastnosti opreme. Ob neustrezni uporabi opreme se v določenih primerih napačno odzovejo, kar lahko vodi v nesrečo.

Za zimske obiske gora potrebujemo vso opremo kot za gore v letnih, kopnih razmerah, dodatno pa še dobre zimske planinske čevlje, gamaše za zaščito pred vdorom snega v čevlje, kakovostna oblačila, ki ščitijo pred vetrom, mrazom in vlago ter imajo dobre izolacijske lastnosti. Potrebna je tudi zaščita pred močnim soncem, ne pozabimo niti na rezervna oblačila ter na dejstvo, da je večina planinskih koč zaprta in da zaradi tega potrebujemo več tople brezalkoholne tekočine in hrane v nahrbtniku.

Gorski svet je prelep in nam omogoča številne aktivnosti in nas napolnjuje z energijo. Ob napačnem lotevanju, ob napačnih motivih ter ob lahkomiselnosti ali celo malomarnosti, je lahko naše početje v gorah tudi nevarno. Zato izbirajmo ture, ki smo jim dorasli. Bodimo odgovorni do sebe, naših domačih, do okolja, kjer se gibljemo, do vseh, ki nam bodo prišli na pomoč ob morebitnih težavah ter do življenja nasploh.

PZS

Foto: PZS


 

Prejšnji članekGlušič: Nižje cene
Naslednji članekDanes dogaja