»V januarju bomo cene ogrevanja znižali za 15 odstotkov. Od februarja naprej pa bo cena na megavatno uro nižja za 30 evrov,« je danes na tiskovni konferenci povedal direktor Komunale Trbovlje Igor Glušič. Zaradi visokih zneskov na položnicah so ljudje namreč vse bolj nezadovoljni.

V Trbovljah so cene za daljinsko ogrevanje stanovanj še vedno med najvišjimi v Sloveniji. Za januarske položnice so na Komunali obljubili 15 odstotno znižanje cen, ki ga bodo pokrili iz dejavnosti komunale, predvsem iz prodaje električne energije. “Februarja pa načrtujemo znižanje cene iz 159 evrov na MWh na 129 evrov,” pravi direktor Igor Glušič. Dodatno pa lahko nekaterim gospodinjstvom pomagajo tudi subvencije Občine Trbovlje, do katerih so upravičeni. Prav tako lahko zaprosijo za obročno odplačevanje položnic.

Ogrevanje predstavlja družinam ogromen strošek. V vodstvu Komunale so se lansko jesen lotili ukrepov, s katerimi bi lahko ublažili vse višje cene ogrevanja. Sredi lanskega leta je bila cena toplote celo več kot 200 evrov na megavatno uro (vse cene so brez ddv), novembra so jo znižali na 185, januarja pa na 159 evrov. Kljub vsemu so zneski na položnicah sredi zimske sezone zelo veliki in nezadovoljstvo ljudi tudi.

Na Komunali pravijo, da si prizadevajo, da bi z različnimi ukrepi cene ublažili na nivo, ki bo še vedno vzdržen in sprejemljiv tako za podjetje kot za odjemalce. Po današnji pogovorih na pristojnem ministrstvu pričakujejo, da bo tudi država z nekaterimi državnimi ukrepi blažila cene ogrevanja v vseh državi. Kakorkoli, februarja naj bi bila cena ogrevanja v Trbovljah primerljiva s cenami v večjih slovenskim mestih, ki za gorivo v mestnih toplarnah uporabljajo zemeljski plin.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekKS Jože Marn z novim vodstvom
Naslednji članekVarna pot v gore v zimskem času