četrtek, 13 junija, 2024

Iz te kategorije

V Zasavju Svoboda

V nedeljo, 9. junija, je bila v Sloveniji volilna in referendumska nedelja. Slovenski volilci so se odločali, koga bodo poslali v evropski parlament, poleg tega pa so izpeljali še štiri posvetovalne referendume. V Zasavju so v obeh volilnih okrajih največ glasov na evropskih volitvah namenili Svobodi, podprli (z višjimi odstotki kot v Sloveniji) so tudi rešitve v posvetovalnih referendumih.

Volitve

V obeh zasavskih okrajih je volitve v evropski parlament dobila Svoboda. V Zagorju je zanjo glasovalo 26,77% volilcev, v okraju Hrastnik-Trbovlje pa 32,28%. To je več kot v celotni Sloveniji. V Zagorju je bila na drugem mestu SDS (23,61), potem pa so se zvrstile: Vesna (13,98), SD (8,78), NSi (6,30) in Levica (4,02). V okraju Hrastnik-Trbovlje pa je drugo mesto z 20,93 glasovi prav tako zasedla SDS, potem pa so se zvrstile: SD (13,10), Vesna (10,96), Levica (5,22), Resni.ca (4,50) in NSi (4,02). Podpora Zasavcev je kar precej drugačna kot drugod po Sloveniji, kjer je prepričljivo slavila SDS.

V Evropski parlament so Slovenke in Slovenci izvolili štiri poslance SDS (Romana Tomc, dr. Milan Zver, Branko Grims, Zala Tomašič), dva poslanca Svobode (Irena Joveva, Marjan Šarec), po enega poslanca pa so dobili Vesna (Vladimir Prebilič), SD (Matjaž Nemec) in NSi (Matej Tonin). Vsi so bili izvoljeni s preferenčnimi glasovi.


Spet minister iz Zasavja?

Na domačem prizorišču pomeni izvolitev nekaterih evropskih poslancev nekaj premikov. Tomc, Zver, Joveva in Nemec so bili že sedaj evropski poslanci. Tomašič doslej ni imela vidnejše funkcije. Grimsa in Tonina, ki sta bila poslanca slovenskega parlamenta, bosta nadomestila strankarska kolega, v Kočevju, kjer je županoval Prebilič, bodo morali izpeljati volitve za župana. Namesto Šarca pa bodo moral predsednik vlade Robert Golob najti novega ministra za obrambo. Kaj lahko se zgodi, da bomo Zasavci imeli ponovno ministra, saj je eden glavnih kandidatov zanj državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Rudi Medved, ki je že bil minister v Šarčevi vladi.


Posvetovalni referendumi

Zasavci so izglasovali ureditev pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, uvedbo preferenčnega glasu, gojenje in predelovanje konoplje v medicinske namene ter gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo.


Posvetovalni referendum o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja

V Zagorju je bil rezultat glasovanja 57,84% za in 42,16% proti. V volilnem okraju Hrastnik-Trbovlje pa je 67,06% volilcev glasovalo za in 32,94% proti.


Posvetovalni referendum o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor

V Zagorju je za glasovalo 73,28% volilcev, proti pa 26,72% volilcev. V volilnem okraju Hrastnik-Trbovlje je bil odstotek za še višji. Za je glasovalo kar 78,08%, proti pa 21,92% volilcev.


Posvetovalni referendum o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene

V Zagorju je za glasovalo 69,17%, proti pa 30,83% volilcev. V okraju Hrastnik-Trbovlje pa je za oddalo svoj glas 74,40 volilcev, proti pa 25,60%.


Posvetovalni referendum o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo

Pa še rezultati zadnjega posvetovalnega referenduma. V volilnem okraju Zagorje je za glasovalo 52,91%, proti pa 47,09%, v okraju Hrastnik-Trbovlje pa je za glasovalo 59,02%, proti pa 40,98%, kar je bila ena najvišjih podpor v Sloveniji.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor