Število okužb s koronavirusom v Zasavju narašča. Po podatkih NIJZ je bilo do 24. marca do 24. ure v zasavski regiji osem okuženih – šest iz Litije ter po eden iz Hrastnika in Zagorja. Z občine Hrastnik so danes poslali obvestilo o še dveh potrjenih okužbah.

Na novo okuženi osebi v Hrastniku sta po podatkih Občinskega štaba Civilne zaščite Občine Hrastnik starejša občana, ki nista varovanca tamkajšnjega doma upokojencev. V Hrastniku so tako zdaj trije okuženi, vse tri okužbe pa niso povezane med seboj.

Okužen pa naj bi bil tudi zaposleni v izlaškem podjetu ETI. »Skladno s priporočili NIJZ in Medicine dela in športa smo brez odlašanja ukrepali in preventivno izpraznili oddelek KZS 2M 2p in KZS 1M, sodelavce tega oddelka pa do nadaljnjega poslali v samoizolacijo. Skladno s priporočili stroke se bodo izvedli tudi vsi ukrepi za ustrezno dezinfekcijo prostora in opreme. Kot dodaten preventivni ukrep smo se odločili, da do ponedeljka, 30. 0. 2020, ostanejo doma tudi vsi delavci iz kompletaže zgoraj, razen proizvodnje relejev,« so zapisali v obvestilu zaposlenim.

26. marca ob 19.41 smo z ETI-ja prejeli naslednji komentar generalnega direktorja Tomaža Berginca: “ETI Elektroelement, d.o.o. vsak dan izvaja vse potrebne ukrepe za zajezitev možnosti okužbe z virusom covid 19. Imeli smo obisk inšpektorja za delo, ki je potrdil pravilnost naših ukrepov in odobril nadaljnje poslovanje podjetja. Trenutno delamo s 50 % kapaciteto v primerjavi s prejšnjim mesecem. Konkretne ukrepe po posameznih oddelkih in stanje v njih javnosti ne sporočamo.

Dela na posameznih oddelkih prilagajamo kadrovski zasedbi in potrebam trga. Zaposlene vzpodbujamo, da ostanejo doma, če se slabo počutijo. Še vedno izvajamo popolnoma vse aktivnosti, ki smo jih opisali v prejšnjem sporočilu za javnost. Trenutno smo se odločili za dva dni preventivno zaustaviti proizvodnjo tudi v nekaterih oddelkih, za katero ni bilo nobenih formalnih zahtev ali priporočil za zaustavitev. V skrbi za naše zaposlene.”

Novica o okužbi pa prihaja tudi iz Splošne bolnišnice Trbovlje. Šlo naj bi za zdravstvenega delavca, ki ne prihaja iz Zasavja. Testirali so tudi vse osebje, ki je bilo v njegovi neposredni bližini in vsi njihovi brisi naj bi bili negativni. Na Splošno bolnišnico Trbovlje smo se obrnili za dodatna pojasnila, ki jih bomo objavili takoj ob prejemu.

Savus

Foto: arhiv Savus