ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

V Tirni obnovili spominsko obeležje

V Tirni obnovili spominsko obeležje

V Tirni so v nedeljo, 4. septembra, odkrili obnovljeno spominsko obeležje v kotanji, kjer je 14. aprila 1945 padel kurir Vladimir Skvarča – Gad. Dogodek je v sodelovanju z občino Zagorje ob Savi, ki je financirala obnovo, organizirala krajevna organizacija Združenja borcev za vrednote NOB Šentlambert, ki pokriva območje KS Šentlambert in KS Tirna.

Zagorski župan Matjaž Švagan je v slavnostnem nagovoru dejal, da je pomembno obnavljati pomnike, povezane s časom 2. svetovne vojne: »Morda bi kdo zamahnil z roko ob tej drobni obnovi, vendar je sestavni del spoštljivega odnosa do preteklosti, iz katere rasteta sedanjost in prihodnost.# Predsednik KS Tirna Jože Čibej je poudaril, da je NOB postavil temelje za uresničitev sanj o samostojni Sloveniji, ki so postale resničnost pred 31 leti. Zbrane je pozdravil tudi predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Zagorje ob Savi Roman Škrabar.

Dogodka so se poleg domačinov udeležili predstavniki večine krajevnih organizacij zagorskega območnega borčevskega združenja. V kulturnem programu je nastopil priložnostni medgeneracijski pevski zbor iz Tirne, recitatorji Damjana Mihelčič Hribar, Miha Garantini in Boštjan Grošelj ter harmonikar Gašper Borišek. Po uradnem delu je sledilo druženje v prijetnem naravnem okolju, saj je s prireditelji sodelovalo tudi vreme.

Tokratna obnova je del prizadevanj, v sklopu katerih je bilo na območju delovanja krajevne borčevske organizacije Šentlambert v zadnjem obdobju izvedenih več projektov. Novo podobo sta dobila osrednja spomenika v Šentlambertu in na Roviščah, dogovarjajo se še za osvežitev napisov na spomeniku v Šentlambertu in spominski plošči na Plešah.

Boštjan Grošelj

Foto: Boštjan Grošelj


 

Previous article
Next article

Isti avtor