sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

V Hrastniku letos tri priznanja

Zveza kulturnih društev Hrastnik vsako leto ob Slovenskem kulturnem prazniku podeljuje priznanje 8. februar kot najvišje priznanje za delo na področju ljubiteljske kulture. Letos so podelili tri priznanja, eno za udejstvovanje v lutkarstvu, dve pa za glasbeno udejstvovanje.

Elizabeto Kaluža je, kot piše v obrazložitvi Zveze kulturnih društev Hrastnik, kultura prevzela že v osnovni šoli – vodila je kulturne prireditve in drugače na njih sodelovala. Pridružila se je tudi folklorni skupini in več let pela v ŽPZ Svoboda I. Je ena od ustanovnih članic Društva Marionetno gledališče Jurček Hrastnik in že dobro desetletje posoja glas številnim lutkam.

Jurij Cizej, večkrat nagrajeni glasbenik, je svojo glasbeno pot začel kot klarinetist, kasneje pa je pri Orkestru slovenske policije začel igrati še saksofon. Deloval je na različnih področjih in v različnih skupinah kot glasbenik, dirigent in pedagog. Leta 2009 se je pridružil Kulturno umetniškemu društvu Veter Hrastnik, kjer piše aranžmaje za komorne skupine in zabavni orkester ter izvaja učne delavnice.

Mitja Podreberšek je bil sprva glasbeno aktiven v folklorni skupini, nato pa se je pridružil pevskemu zboru. Igral  je  v različnih  zasedbah –  pri Steklarski godbi Hrastnik, skupini Štajer-SKA, skupini Los Nipples, Pihalnem orkestru Celje, Big bandu Žabe, Godbi Hramše ter Gasilski vaški godbi Sedraž. Leta 2001 se je pridružil Rudarski godbi Hrastnik. Igra in deluje tudi v Kvintetu Rudarske godbe.

Nagrajencem je priznanja podelila predsednica Zveze kulturnih društev Hrastnik Jasmina Janjić. V središču pozornosti pa niso bili samo trije nagrajeni kulturniki. Prireditev so s svojimi nastopi polepšali Kvintet Rudarske godbe Hrastnik, ŽPZ KD Svoboda Dol, MPZ Svoboda Hrastnik, učenci Glasbene šole Hrastnik in Marionetno gledališče Jurček Hrastnik.

Savus

Foto: Branko Klančar

Isti avtor