Mnogi od vas ste popolnoma zadovoljni s tem, kje in kaj ste danes, medtem ko ste nekateri morda obtičali in niste prepričani, kako oziroma kje naj nadaljujete. Če ste med slednjimi, naj bo vaša edina novoletna zaobljuba, da boste postali boljši vi – predvsem zase, a obenem tudi za okolico.

Osebna preobrazba vključuje fizično, mentalno in čustveno rast, ki nam na koncu pomaga postati boljša različica samega sebe. Poleg tega osebna rast prinaša čustveno zrelost in izpolnjenost ter nam omogoča, da uresničimo svoj pravi potencial.

V letošnjem letu sem za vas pripravila vsak mesec eno kolumno. Nekatere so se dotikale iskanja novih poslovnih izzivov, a številne so poudarjale prav dejstvo, kako pomembno je, da izoblikujemo sami sebe, da smo sočutni, kako doseči, da smo slišani in da tudi mi sami slišimo druge. Zato tokrat sledijo le trije nasveti, ki naj vas pospremijo pri vstopu v novo leto.

Bodite pripravljeni na spremembe!

Če želite graditi na sebi, če želite postati boljši partner/-ica, boljši starš ali boljši sodelavec/-ka, morate biti pripravljeni na spremembe. To je edini način, da rastete in postopno napredujete v osebo, kakršna želite postati.

Ne iščite izgovorov, temveč ukrepajte!

Se želite naučiti nove veščine, želite telovaditi, imeti več časa za svoje domače, za hobije, za prijatelje? Zagotovo je žongliranje med vsakodnevnimi obveznostmi izziv, pa vendar – naredite si prioritete in si vzemite čas tudi zase in za stvari, ki vas osrečujejo ali pomirjajo. Prevzemite odgovornost za lastne napake v preteklosti in na jih zgradite nove vzorce. Pobegnite rutini v 2023.

Komunicirajte. Rešujte težave in jih ne porivajte pod preprogo!

Ne dopustite, da jeza ali nezadovoljstvo kakorkoli vplivata na vaše sposobnosti odločanja, saj to škoduje vašim odnosom z drugimi ljudmi in negativno vpliva na vaše zdravje. Obvladovanje jeze je spretnost, ki jo je izjemno težko imeti pod nadzorom, je pa obenem zelo koristna. Namesto da bi se jezili, skušajte najti način, kako spremeniti svoja negativna čustva. Ostati jezen ne rešuje težav, ustvari jih še več. Podobno velja za težave. Ne zapirajte se vase, ampak pravočasno rešujte težave. Vedite pa, da pri tem brez vljudne in konstruktivne komunikacije ne bo šlo.

Naj bo leto 2023 leto izkoriščenih priložnosti. Leto, ki ga boste zaključili brez obžalovanja, da je šlo življenje mimo vas, ker ste prevzeli le vlogo opazovalca in ne (so)ustvarjalca.

Alenka Kraljič, psihologinja in direktorica operativnega poslovanja v kadrovski družbi Trenkwalder

PR objava


 

Prejšnji članekBožiček za en dan v Zagorju
Naslednji članekDanes dogaja