Od 4. do 7. julija sta v Umagu na Hrvaškem v organizaciji Svetovne karate zveze potekali tekmovanji Karate1 Youth League za mlajše kadete, kadete in mladince ter WKF U12&U21 CUP za deset in enajstletnike ter mlajše člane. To tekmovanje je do dveh let nazaj nosilo naziv Svetovni pokal za mlade, vendar ga je Svetovna karate zveza preimenovala. Format tekmovanja je ostal nespremenjen. V preteklih dneh je bilo v Umagu rekordnih 3872 tekmovalk in tekmovalcev iz 73 držav sveta. Barve trboveljskega kluba so zastopali Urša in Barbara Haberl, Denis Šehič, Kenan in Alen Isakovič, Marko in Uroš Markuljevič ter Domen Zidar. Vodil jih je trener Miha Kovačič.

Največje upe so Trboveljčani polagali v nastop Urše Haberl, dvakratne zmagovalke svetovnega pokala preteklih let, ki se je pomerila v kategoriji mlajših članic do 50 kilogramov. Tekmovanje je pričela odločno, v drugem krogu vodila proti domačinki Grdenićevi, nosilki petih medalj z evropskih in svetovnih prvenstev. Nato je na sceno stopil glavni sodnik, ki je v zadnjih 30 sekundah kar dvakrat dosodil Hrastničankino neaktivnost in poskrbel za njeno diskvalifikacijo. Hrvatici se je v nadaljevanju uspelo uvrstiti v finale ter je tako omogočila nastop Urše Haberl v repasažu. Do bronaste medalje so Hrastničanko ločile tri zmage, po vrsti je premagala Nizozemko z 9:1 in Slovakinjo z 8:0. V zadnji borbi je izgubila proti Madžarki z rezultatom 7:2 ter tako osvojila peto mesto.

Barbara Haberl je nastopila v težnosti kategoriji višje, do 55 kilogramov, in v prvi dveh krogih zabeležila zmagi proti Avstrijki in Srbkinji. Sledil je poraz proti predstavnici Kosova, nosilki bronaste medalje z letošnjega evropskega prvenstva, ki je pa nato izgubila polfinalno borbo in možnost repasaža za Barbaro Haberl je splavala po vodi. Prav tako sta dve zmagi dosegla Denis Šehič pri kadetih do 52 kilogramov, ki je premagal Italijana in Ukrajinca ter v tretjem krogu izgubil proti Srbu, in Kenan Isakovič pri kadetih do 57 kilogramov. V prvih dveh krogih je Isakovič premagal predstavnika Bolgarije ter Bosne in Hercegovine ter nato izgubil proti Ukrajincu po sodniški odločitvi z rezultatom 3:2. Marko Markuljevič je pri kadetih do 63 kilogramov v prvem krogu premagal predstavnika Kosova in nato v drugem izgubil proti Švicarju. Uroš Markuljevič pri kadetih do 70 kilogramov, Alen Isakovič pri mladincih do 76 kilogramov in Domen Zidar pri mlajših članih do 61 kilogramov so izgubili borbe prvega kroga.

Konec julija se bosta Barbara Haberl in Blaž Hribovšek udeležila Univerzitetnega evropskega prvenstva. Za ostale najboljše klubske tekmovalce sledi aktiven odmor. Ponovno se bodo zbrali v začetku avgusta, ko bodo treningi že tradicionalno namenjeni izboljšanju fizične priprave.

JS

Foto: arhiv Karate kluba Trbovlje