Nedavno strahotno neurje je v celi Sloveniji pomenilo najprej šok, potem bolečino in jok ter kmalu tudi polno dlan solidarnosti in pomoči. Ko smo se pogovarjali, kako bi lahko komu pomagali tudi mi, smo se spomnili Juretovega sklada. In odločili smo se pomagati Lučanom. V teh dneh predstavljamo zgodbe z tega zgornjesavinjskega kraja, kjer sedaj čistijo in odpravljajo posledice neurja.

Poplave v Lučah 8

Zgodba preprostih ljudi, prizadetih v poplavah, ki ni prišla na TV – 8. del

Za samo vas Luče lahko rečem, da se stvari počasi normalizirajo. Elektrika je, vodo še vedno prekuhavamo, internetna povezava je vzpostavljena, tudi pošta je pričela z obratovanjem. Tisti, ki smo utrpeli manjšo škodo, jo počasi saniramo. Tisti, ki so utrpeli večjo škodo, kot naša Marija, za katero zbiramo sredstva, pa bodo morali še potrpeti.

Zgornja Savinjska dolina je znana kot turistična destinacija. Poleti so se vile kolone avtomobilov proti Logarski dolini. Turisti so se radi ustavljali na turističnih kmetijah, kjer so lahko poskusili lokalne jedi in uživali v neokrnjeni naravi.

Župan občine Luče in županja občine Solčava sta z odredbo zaprla vse objekte, ki nudijo nastanitvene zmogljivosti za turistične namene, saj bodo te nastanitve potrebovali za družine, ki so izgubile svoje domove. Zaprtje nastanitvenih objektov je smiselno tudi z vidika cestne povezave Luč z Ljubnim in naprej. Dostop v Luče je možen z dveh strani, preko Jezerskega ali preko Gornjega Grada.

Domačini, ki se morajo odpraviti po nujnih opravkih, uporabljajo stranske ceste, ki ne omogočajo  normalnega pretoka prometa. Cesta je ozka in nevarna. Srečevanje dveh osebnih vozil je možno le z »zapiranjem« vzvratnih ogledal. V normalnih časih se je za pot od Luč do Ljubnega potrebovalo 10 minut, danes prej kot v slabi uri ni možno.

Trenutno je velika večina Lučanov doma. Nekateri imajo dopust, drugi imajo prisilni dopust. Veliko Lučanov in tudi Solčavanov se vozi, mi rečemo, v spodnje konce. V dani situaciji to ni možno. Sprašujem se, kot tudi vsi ostali, kako bo, ko bodo podjetja, v katerih so Lučani zaposleni, pričela z delom, cesta pa ne bo prevozna. Kmalu se bo začela šola, kako bodo organizirani šolski prevozi. Dnevno gredo trije avtobusi dijakov v Celje in Velenje, avtobus delavcev, mnogi pa se v službo vozijo s svojimi avtomobili. Trenutno sta na cesti Luče Ljubno dve kritični mesti. Eno je naselje Struge, kjer je deroča Savinja cesto dobesedno odnesla in ne samo to, naredila ogromen prepad skozi naselje. Trenutno potekajo pregledi hiš, ki so ostale, ali so primerne in varne za življenje ali celotno naselje porušiti in izbrisati.

Druga kritična točka je odsek ceste med Lučami in Strugami, kjer je sedaj samo voda in skale, prostora za novo cesto enostavno ni. Kapo dol tistim, ki bodo znali umestiti cesto glede na obstoječe stanje. Pa čeprav bodo enkrat cesto uredili, bo kar nekaj družin takšnih, ki se ne bodo mogle peljati v »spodnje konce«, ker jim je avtomobil odneslo ali zalilo.

Težave pa niso samo na cesti Luče-Ljubno, ampak je z navadnim avtomobilom prevoz med naselji onemogočen oziroma zelo težak. Župan občine Luče podpira idejo, da bi se novo šolsko leto na prizadetih območjih začelo nekaj dni kasneje, saj je velika večina učencev vozačev. Nekateri šolski objekti, tudi naš športni center, pa služijo za štabe civilne zaščite in skladišča zbrane humanitarne pomoči.

AK

Foto: AK (deponija), Policija (Struge), fb Saša Podpečan (uničena cesta Luče-Ljubno)Juretov sklad

Vsi, ki boste prispevali v Juretov sklad, ste lahko prepričani, da bo prišel denar v prave roke. Morda ne bomo vedno zapisali imen in naslovov ljudi, ki bodo dobili pomoč (če seveda tega ne bodo želeli). Predstavili pa bomo njihove zgodbe in se prepričali, da bo šel denar v prave roke. Račun Juretovega sklada je odprt na RKS OZ Trbovlje, tudi zaradi tega, da je zagotovljena transparentnost pomoči, z denarjem pa upravlja OU Juretovega sklada.


Pomoč lahko nakažete na:

RKS OZ Trbovlje

Ulica 1. junija 4, Trbovlje

SI56 0233 0001 5706 240

sklic 00 10021972

Namen: Juretov sklad

Koda: CHAR


Savus