ponedeljek, 22 julija, 2024

Iz te kategorije

Na današnji dan: Jakob Klenovšek

Jakob Klenovšek je bil župan Trbovelj v prelomnih časih sredi 19. stoletja (od 1934 do 1941). Bil je lastnik elektrotehničnega podjetja, kot obratovodja je vodil zadružno elektrarno, dolgo je bil predsednik Delavskega doma, sedem let pa tudi župan Trbovelj.

Jakob Klenovšek se je rodil 11. julija 1888 v Trbovljah. Izučil se je za ključavničarja, odprl elektrotehnično podjetje, od leta 1934 pa kot obratovodja vodil zadružno elektrarno. Dolgo je bil tudi predsednik Delavskega doma. Bil je župan Trbovelj od 22. julija 1934 do aprila 1941.

V času njegovega županjevanja se je od občine Trbovlje izločil hrastniški del, ki so ga priključili novi občini Hrastnik – Dol. Odcepitev julija 1934, likvidacijski postopki so se vlekli do leta 1938. Že prvo leto županske funkcije je Klenovšek doživel znamenito gladovno stavko rudarjev (3. julij 1934).

V letih župana Klenovške je TPD v prostorih separacije uredila pakirnico premoga (Carbopaquet), pri cerkvi so zgradili nove stopnice, blagoslovili so nov hotel Ana na Planini, nekdanjo izolirnico so preuredili v hiralnico, odkrili so spominsko ploščo kralju Aleksandru.

Leta 1936 je Trbovlje obiskal ban Natlačen. Leto kasneje je na Čebinah potekal ustanovni kongres Komunistične partije Slovenije. Oktobra 1939 so dogradili občinski dom. Banska uprava je dovolila registracijo Glasbene šole pri pevskem društvu Slavček. Novembra je postala elektrarna Trbovlje s priključitvijo na omrežje kranjskih deželnih elektrarn javna elektrarna.

Jakob Klenovšek je umrl 2. junija 1955, Trboveljčani so se mu oddolžili z veličastnim pogrebom.

Savus

Foto: Župani naših Trbovelj

Viri in literatura

Irena Ivančič Lebar, Župani naših Trbovelj, ZMT, 2009


 

Previous article
Next article

Isti avtor