četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Pomagali bomo Mariji iz Luč

Nedavno strahotno neurje je v celi Sloveniji pomenilo najprej šok, potem bolečino in jok ter kmalu tudi polno dlan solidarnosti in pomoči. Ko smo se pogovarjali, kako bi lahko komu pomagali tudi mi, smo se spomnili Juretovega sklada. In odločili smo se pomagati Lučanom. V teh dneh predstavljamo zgodbe iz tega zgornjesavinjskega kraja, kjer sedaj čistijo in odpravljajo posledice neurja.


Pomagali bomo v Lučah 12

Zgodba preprostih ljudi, prizadetih v poplavah, ki ni prišla na TV – 4. del

Že v začetku naše akcije Juretovega sklada smo se odločili, da bomo pomagali družini, ki je skromna in potrebna pomoči. Vsi skupaj, ki vodimo akcijo, smo se odločili, da bo šla naša pomoč v poplavljeno hišo na naslovu Luče 12. Tam živi Marija Planinšek s svojimi. Pobesnela Savinja je že tretjič razdejala njihovo domovanje, vmes jim je dom povsem uničil še požar.

Pomoč skromni snažilki

V Lučah 12 živi Marija Planinšek s partnerjem in svojim sinom, srednješolcem. Skromni snažilki je bilo kar nerodno, ko sem jo poklical. Povedala je, da so jih na usodno noč pet minut pred četrto uro ponoči zbudili sosedje, ki so jim v ihti dejali, naj umaknejo avtomobila izpred hiše.

Železna vhodna vrata odneslo

S partnerjem sta na hitro oblekla hlače in majice, ko sta prihitela v spodnje prostore, pa je voda že vdirala v hišo. »Rešiti nisva mogla ne enega ne drugega avtomobila, voda je vdirala v bivalne prostore hiše. Rešili smo samo televizor in računalnik. Partner je le za las ušel najhujšemu. Voda je namreč odtrgala tečaje na železnih vhodnih vratih in kuhinjo je razmetalo kot bi porušil lego kocke. Celo pult je odtrgalo, kuhinja je bila v razsulu.«

V zgornjih prostorih hiše, kjer imajo dve sobi, so preživeli ves dan, ker niso mogli iz hiše, saj voda ni odtekla. Segala je 1,3 metra visoko, uničila je vse gospodinjske aparate v kuhinji in kopalnici, vse pohištvo v bivalnih prostorih. Sedaj spijo drugje, saj je v njihovem domovanju preveč vlage in nesnage, čeprav so tudi ob pomoči sosedov in prostovoljcev že na grobo počistili.

Sesuti smo

»Sesuti smo,« je dejala Marija in povedala, da jim je voda povsem uničila stanovanje že leta 1990. »Takrat je bilo podobno, totalka,«je dodala. Malo manj vode je bilo ob poplavah leta 2000, ki je bilo nekaj manj škode, ampak stanovanje je bilo tudi popravljeno. Dve leti kasneje pa jih je prizadel še požar. Verjetno je iztekal petrolej iz peči, ogenj je v trenutku zajel celotno stanovanje, oče, ki je bil v njem, se je komaj rešil. Zgorelo je vse, ostal je le skelet, zidan s kamenjem.

Pomoč

V Lučah 12 živijo skromni ljudje. Ko so jih obiskali po najhujšem sosedje in vprašali, če kaj rabijo, je Marija povedala, da jo je sram prositi. Pa so šli oni v gasilski dom in jim prinesli najnujnejše, hrano, vodo, čistila, konzerve, moko, sladkor … Kasneje so pomagali tudi pri pospravljanju in čiščenju prostorov. Parket je seveda napihnilo, pod njim je bila voda in blato, prav tako so morali odnesti iz hiše druge talne obloge in pohištvo ter aparate. Še iz štedilnika so morali spravljati vodo …

Družina Rajh darovala avto

Ostali so brez obeh avtomobilov, a dobri ljudje so se tudi tu izkazali. Pomoč je prišla iz Trbovelj. Družina Rajh se je odločila. Da bo darovala avto znamke Hyundai Lantra. Seveda ni nov, vozil ga je njihov dedek Edi Rajh, ki je z njim prevozil 35 tisoč kilometrov. Poleg avtomobila bodo darovali še prikolico. »Zdaj jo bodo verjetno potrebovali za kakšne prevoze,« so dejali Rajhovi.

Pomoč je dobrodošla

Vabljeni vse ljudje odprtega srca in dlani, da prispevate po svojih močeh. Ali v naš Juretov sklad ali pa kako drugače. Važno je le, da pride pomoč v prave roke. Veseli smo, da bomo lahko pomagali Mariji iz Luč in njenim.

Srečno

Ko sva se z Marijo danes poslavljala, sem ji dejal, da ji ne bom voščil naj ima lep dan, ker vem, da je sedaj takšen pozdrav malce neprimeren. Zato sem ji zaželel le veliko sonca. Da se bodo sušile stene in stanovanje, da jim bo malo topleje. Pa tudi takšnega sonca, ki pogreje srce in dušo. In čisto za konec sva se poslovila kar z našim knapovskim SREČNO. Ta naš pozdrav je še najbolj primeren tudi za takšne priložnosti.

MP

Foto: AK


Juretov sklad

Vsi, ki boste prispevali v Juretov sklad, ste lahko prepričani, da bo prišel denar v prave roke. Morda ne bomo vedno zapisali imen in naslovov ljudi, ki bodo dobili pomoč (če seveda tega ne bodo želeli). Predstavili pa bomo njihove zgodbe in se prepričali, da bo šel denar v prave roke. Račun Juretovega sklada je odprt na RKS OZ Trbovlje, tudi zaradi tega, da je zagotovljena transparentnost pomoči, z denarjem pa upravlja OU Juretovega sklada.

Pomoč lahko nakažete na:

RKS OZ Trbovlje

Ulica 1. junija 4, Trbovlje

SI56 0233 0001 5706 240

sklic 00 10021972

Namen: Juretov sklad

Koda: CHAR


Savus

Foto: AK


 

Previous article
Next article

Isti avtor