Ob letošnjem občinskem prazniku Zagorja so podelili občinska priznanja za letošnje leto. Zlato priznanje za izvirno ustvarjalnost, ohranjanje rudarske dediščine in opazno promocijo Zagorja po svetu je prejela modna oblikovalka Marjeta Hribar. Priznanje sta ji podelila župan Matjaž Švagan in predsednik komisije za odlikovanja in priznanja ter podžupan Mitja Adamlje. Nagrajenko predstavljamo z obrazložitvijo priznanja.

»Marjeta Hribar se je odločila, da z vsebino napolni nekoč pogosto slišano frazo, da je premog črno zlato. Začela je izdelovati nakit iz premoga in s svojo drzno zamislijo prepričala številne uporabnice in uporabnike. S tem je poskrbela, da premog, ki je prostorsko in socialno oblikoval zagorsko dolino, ostaja med nami tudi v fizični obliki, čeprav so se rudniki zaprli že dolgo nazaj.

Nagrajenka ni le vrhunska oblikovalka nakita, je tudi izjemno prodorna pri predstavljanju in širjenju svojih izdelkov. Izdelala je srce za železno skulpturo Prometeja v sosednjih Trbovljah, kosi njenega nakita so pristali v darilnih vrečkah, ki so jih prejeli nominiranci za glasbene nagrade grammy in filmske oskarje. Oblikovala je krono za miss Slovenije in sodelovala pri še nekaterih drugih izborih po svetu, polepšala je kolekcijo Alpininih čevljev, njeno delo so bile tudi medalje za žensko evropsko prvenstvo v rokometu. Za svoje izdelke je letos v Italiji prejela več mednarodnih nagrad.

Marjeta Hribar za izvirno ustvarjalnost, ohranjanje rudarske dediščine in opazno promocijo Zagorja po svetu prejme zlato plaketo občine Zagorje ob Savi.«

Savus

Foto: Robi Verbajs