sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Tujci se učijo slovensko

Septembra 2023 so na ZLU začeli izvajati tečaje slovenščine. Ob začetku so si zastavili cilj – omogočiti udeležencem, da usvojijo slovenski jezik skozi inovativne in učinkovite metode učenja.

Tečaje so prilagodili potrebam različnih skupin. V septembru so oblikovali 5 skupin tečajev, potem pa še eno v januarju, marcu in aprilu. Tečaji so pripomogli k izboljšanju jezikovnih spretnosti udeležencev. Udeleženci so prišli iz vseh koncev sveta: Alžirije, Azerbajdžana, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Egipta, Indije, Jamajke, Kosova, Kube, Libanona, Severne Makedonije, Poljske, Romunije, Rusije, Srbije, Španije, Tajske in Ukrajine. Tečaje so vodile predavateljice Sonja Lukančič, Katja Podbregar, Sonja Gutman in Tina Polajnar.

V okviru 180-urnih tečajev ZIP so tečaje izvedli v štirih skupinah, v katerih je skupno sodelovalo 59 udeležencev, ki so tečaje redno obiskovali in jih uspešno končali. Tečajniki so bili m zagnani pri učenju. Nekateri udeleženci so se odločili tudi za preverjanje znanja prek izpitov iz slovenščine, kjer so prav tako dosegli dobre rezultate.

V sodelovanju z območno službo Zavoda za zaposlovanje RS Trbovlje so izvedli dva 180-urna tečaja Slovenščina kot drugi in tuji jezik – vstopna raven, ki sta bila namenjena usvojitvi jezika in izboljšanju jezikovnih kompetenc za boljše zaposlitvene možnosti. Skupno se je tečajev udeležilo 26 udeležencev. Poleg tega so uspešno izvedli še en 180-urni tečaj Slovenščina kot drugi in tuji jezik v okviru projekta Temeljne kompetence, druga skupina pa bo delo nadaljevala v jeseni.

»Na tečajih smo uporabljali inovativne metode, ki pomagajo udeležencem, da se jezika naučijo hitreje, učinkovitejše in z večjim veseljem. Uporabili smo interaktivne igre in naloge, ki pomagajo pri izboljšanju slovničnih spretnosti in besednega zaklada, pomagali smo si tudi z aplikacijami za učenje jezika in s spletnimi orodji, ki udeležencem omogočajo, da vadijo kjerkoli in kadarkoli. Zelo radi so delali v skupinah, kar spodbuja govorjenje in socialno interakcijo. Veliko pozornosti smo namenili tudi učenju v kontekstu resničnih situacij. Spoznali pa so tudi slovenske kulturne znamenitosti, običaje, praznike, kulinariko,« so zapisali v izjavi za javnost v ZLU.

Na ZLU jeseni napovedujejo nove tečaje slovenščine.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor