sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

V Hrastniku Kamerat, v Trbovljah pa golažijada. Še danes si lahko ogledate razstavo klekljaric in pletilj na Dolu pri Hrastniku, Prvojunijsko razstavo v DDT pa danes ali jutri. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Soboto, 29. junij 2024


Vreme

Danes bo pretežno jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 20, najvišje dnevne od 30 do 34 °C.

Jutri bo pretežno jasno in vroče. Zapihal bo jugozahodni veter. V ponedeljek čez dan bodo padavine z nevihtami od severa zajele vso Slovenijo. Hladneje bo.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 22. julija 2024 urejen izmenično enosmerni promet s pomično zaporo zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju velja danes popolna zapora med 7.30 in 17. uro zaradi betoniranja prekladnih plošč, transporta in montaže opreme ter materiala na območju delovišča galerije Šklendrovec.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

V Zidanem Mostu je oviran promet zaradi rekonstrukcija hodnika za pešce do 28. avgusta 2024.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.


Preskrba z vodo

Občina Zagorje ob Savi obvešča porabnike pitne vode iz vodovodnega sistema Dobrljevo in Tirna Rovišče, da voda ni pitna zaradi kontaminacije vodnega vira in jo je potrebno do preklica v prehranske namene prekuhavati.

Če je voda motna, je potrebno pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To se doseže z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter. Ko voda zavre, naj burno vre še 3 minute. Tako pripravljeno vodo hranite v hladilniku, v isti posodi, kot ste jo prekuhali, uporabljate jo lahko 24 ur, izjemoma do 48 ur.

Navodilo za prekuhavanje pitne vode je v celoti objavljeno na spletni strani NIJZ.


 

Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Festival Kamerat

V rudniškem rovu bodo danes predvajali kratke filme Službe za vse!, Bik, Prosim, naj uspe, Uljanik, Filmski obzornik 19/1: delo rudarjev na razstavi, Portret umirajočega velikana, Zemlja, Trgovci z ledom, zaposlitev in Portret umirajočega velikana ter dokumentarni film Zadovoljni delavec ali kako so sabotirali delo.

Za otroke bodo predvajali sklop kratkih animiranih filmov in premiero celovečernega animiranega filmčka, ki so ga ustvarili otroci – udeleženci tridnevne produkcijske delavnice animiranega filma pod vodstvom animatork Društva Slon.

V Kompresorski postaji bodo predvajali celovečerna filma Slike iz življenja udarnika in Štiri minute za sobo, v Koloniji pa predvajali dokumentarni film Stekleničarji. Po projekciji bo sledil pogovor z ustvarjalci filma.

V Mašinhausu bo potekala Gledališka improvizacija in vzgoja, ki jo pripravlja Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje, TIC Hrastnik pa vas bo popeljal na ogled Rudarske ture. Pripravljajo tudi vodeni ogled Sončne šole, Okroglo mizo Zgradimo boljši svet – prihodnost je zelena!, na ogled bo razstava fotografij z mednarodnega fotografskega natečaja Delavstvo.

Ves čas trajanja festivala bo v Galeriji Mašinhaus na ogled razstava Delo v nastajanju Za boljši svet. V času festivala do občinskega praznika 3. julija bodo v Hrastniku gostili ukrajinsko umetnico, ki bo na območju nekdanjih rudniških prostorov ustvarjala stensko poslikavo – mural. Kristina Solomčak prihaja iz Drogobiča v Ukrajini.


KPD Tončke Čeč Klek

Skok v poletje z golažijado in dekoracijami iz sadja

Člani Kulturno prosvetnega društva Tončke Čeče Klek bodo danes ob 10. uri na terasi društva pripravili Skok v poletje z golažijado in dekoracijami iz sadja.


Delavski dom Trbovlje

Prvojunijska razstava

V galeriji DDT je na ogled prvojunijska razstava. V prvem delu razstave, ki se navezuje na gladovno stavko rudarjev iz leta 1934, so predstavljena likovna dela nekaterih najbolj priznanih slovenskih likovnikov prve polovice 20. stoletja: Božidarja Jakca, Toneta Kralja, Maksima Sedeja, Nandeta Vidmarja in Ivana Kosa. V drugem delu razstave, ki prikazuje Trbovlje v času zadnje rudarske stavke leta 2014, imajo glavno besedo domači avtorji. Ob retrospektivi del skupine V.A.T. (Vizualna alternativa Trbovlje) bodo na ogled še dela slikarja in grafika Jožeta Potokarja – Cvrča in kiparja Borisa Beje. V obeh delih razstave so predstavljeni tudi dokumentarni zapisi o obeh velikih stavkah. Razstava je na ogled do 30. junija ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 17. do 20. ure.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Vitrina Delavski dom Hrastnik

Andrej Potrata: Razstava stripov

V vitrini Delavskega doma Hrastnik je na ogled razstava stripov hrastniškega ustvarjalca Andreja Potrate.


Dvorana medgeneracijskega centra Dol

DU Dol pri Hrastniku

Še danes si lahko med 9. in 17. uro ogledate razstavo klekljaric in pletilj ob 40. obletnici Mrežic – Planike


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure,  Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.

V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje je v juniju na ogled razstava literarnih in književnih del lokalnih avtorjev – od socialnega realizma do zvezd prihodnosti.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je na ogled razstava Brez proletarcev Trbovelj ni ob stoletnici spopada delavcev z Orjuno. Avtor razstave je kustos ZMT Žiga Blaj. Občasna razstava predstavlja prelomne dogodke, ki so se odvijali leta 1924, in njihove posledice, ki so za vselej zaznamovale zgodovino Trbovelj. Odprta bo do 6. junija 2025.


Muzej Hrastnik

V parku pred OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik je Zasavski muzej Trbovlje postavil razstavo Duost mamo oblub kot spomin na upor in opomin na zadnjo stavko rudarjev. Zunanja razstava kustosa Gregorja Jermana obeležuje zadnjo stavko delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki se je odvijala od 10. do 13. marca 2014.


Delavski dom – kino

Kot pes in mačka

ob 18. uri

Sinhronizirana pustolovska komedija, izvirni naslov Chien et chat (Kanada, Francija, 2024), režija Reem Kherici, scenarij Reem Kherici in Tristan Schulmann, igrajo Franck Dubosc, Reem Kherici, Philippe Lacheau

Na velika platna prihaja komedija z naslovom Kot pes in mačka, v kateri se bosta znana vplivnica mačka Diva in potepuški pes Chichi izgubila in znašla sredi negotove poti nazaj domov, njuna lastnika pa bosta morala sodelovati, da svoja ljubljenčka dobita nazaj.


Tiho mesto: prvi dan

ob 20. uri

Ameriška znanstveno fantastična grozljivka, izvirni naslov A Quiet Place: Day One (2024), režija Michael Sarnoski, scenarij Michael Sarnoski, John Krasinski in Bryan Woods, igrajo Joseph Quinn, Djimon Hounsou, Lupita Nyong’o…

V kina prihaja novo poglavje srhljivke z naslovom Tiho mesto: Prvi dan, ki bo razkrilo vzrok, zakaj je svet umolknil. Potem ko smo v prvem in drugem delu srhljivke spremljali družino, ki se je privajala na tišino znotraj in zunaj doma, sicer so tvegali, da jih ob najmanjšem zvoku napadejo pošasti, se v novem delu vračamo na prvi dan, ko bomo spoznali, zakaj in kako je do tega sploh prišlo.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor