Ker je zimski čas, delo v Občinskem združenju slovenskih častnikov Hrastnik poteka z malo zmanjšano intenziteto, ampak se vseeno dogaja.

Skupina petih članov združenja se je v soboto, 4. januarja, udeležila tradicionalne spominske slovesnosti Pri treh žebljih na Pohorju na mestu poslednjega boja Pohorskega bataljona. Zbor vseh udeležencev je bil na Osankarici, zatem pa so se v dolgi pohodni koloni odpravili na prizorišče, kjer je junaško padel Pohorski bataljon. Po govoru slavnostnega govornika ministra Jerneja Pikala je bil izveden kratek kulturni program in svečano polaganje vencev. Po zaključeni slovesnosti so se pohodniki napotili nazaj k Domu na Osankarici, kjer so se okrepčali zvojaškim pasuljem, ki so ga pripravili pripadniki logističnega polka iz Slovenske Bistrice. Med udeleženci je bilo opaziti tudi predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in nekateri so izkoristili možnost, da se z njim fotografirajo.

Vsak konec januarja je tudi čas udejstvovanja članov OZSČ Hrastnik na področju zimskih športov. V soboto, 25. januarja, se je osemčlanska smučarska ekipa združenja (Boris Hribernik, Joško Jan, Marjan Racki, Branko Skaza, Nikolaj Toplak, Dušan Škorjanc, Zdravko Zupančič in Ludvik Žabkar) udeležila tekmovanja Zveze slovenskih častnikov v veleslalomu na smučišču Cerkno v sklopu tradicionalne prireditve Partizanske smučine 45 – Cerkno 2020. S prihodom novega člana v lanskem letu so častniki lahko sestavili popolno ekipo v vseh treh starostnih kategorijah skladno s razpisom smučarskega tekmovanja. Kot vsako leto so dosegli v posamezni razvrstitvi zelo dobre rezultate in prvič tudi odlično drugo mesto v ekipni razvrstitvi. Po starostnih kategorijah so dosegli naslednje rezultate:

a) Moški, letnik 1963 in mlajši:

  • mesto: Jan Joško
  • mesto: Branko Skaza
  • mesto: Boris Hribernik

b) Moški. letnik 1956 – 1962:

 • mesto: Dušan Škorjanc
 • mesto: Zdravko Zupančič
 • mesto: Marjan Racki

c) Moški letnik 1955 in starejši:

 • mesto: Ludvik Žabkar
 • mesto: Nikolaj Toplak

Predsednik OZSČ Hrastnik Gorazd Hafner in predsednik strelske sekcije Rudi Sečar sta se 6. februarja udeležila sestanka koordinacije mednarodne strelske lige Alpe-Adria v Rečici pri Laškem. Na sestanku so analizirali potek lige v lanskem letu in opredelili načrt tekmovanja za letošnje leto. Mednarodna strelske liga A-A bo imela 10 kol in bo trajala od 14. marca do 2. oktobra. Hrastniško združenje bo organizator VI. kola strelske lige v soboto 6. junija.

Skupina petih članov se je 9. februarja udeležila spominske slovesnosti pri spomeniku Iliji Badovincu in padlemu učencu v dolini Gračnice pri Rimskih Toplicah, ki je ena od tradicionalnih slovesnosti ob spominu na pohod XIV. divizije. Slovesnost so skupno organizirala veteranska in domoljubna združenja laške občine. Udeležilo se je je okoli 500 članov članov združenj z območja občine Laško in sosednjih občin.

Zimska strelska liga združenja, ki je pričela v začetku decembra na strelskem poligonu in se bo zaključila marca, poteka skladno s pričakovanji. Predsednik strelske sekcije pridno beleži rezultate udeležencev in potrjuje, da udeleženci dosegajo boljše rezultate kot v lanskem letu.

Že od začetka leta predsedstvo OZSČ Hrastnik zelo aktivno dela na izdelavi potrebnih poročil o delu združenja za lansko leto, predlogu letnega programa dela združenja za leto 2020 in pripravi letnega zbora članov, ki bo v četrtek, 27. februarja. Vojaško strokovna dejavnost je opredeljena kot prioriteta delovanja združenja tudi v predlogu letošnjega letnega programa. Strokovna predstavitev Varnost – obramba – zaščita, taktično – tehnični prikaz organizacij in sredstev, ki ga pripravljajo 8. oktobra, bo prioritetna aktivnost v letu 2020. Planirajo tudi izvedbo dveh vojaško strokovnih ekskurzij: v drugi polovici marca v Vipavsko dolino (obiska Veščinskega centra SV v Vipavi in teritorialnega polka v Ajševici) in sredi maja na območje Domžal, kjer se bodo seznanili z dogodki iz osamosvojitvene vojne 1991. V programu sta predlagani tudi dve vojaško strokovni predavanji: v prvi polovici marca bo ponovno predaval Gregor Jazbec o poveljniških izkušnjah iz NOB, drugo predavanje pa bo v decembru ob zaključku leta.

Predsedstvo združenja se ukvarja tudi s predlogom delne spremembe določil statuta o sprejemanju novih članov v združenje, ki jih bo predstavilo na zboru članov.

Jani Zore

Foto: Ludvik Žabkar in Jani Zore