Na vratih trboveljskih domov so se med 27. in 30. decembrom oglasili koledniki, ki posredujejo voščila in blagoslov. Z zapisom na podboje vrat G + M + B (Gašper, Miha, Boltežar) želijo stanovalcem, da bi bili zdravi pri delu v novem letu, da bi imeli blagoslov pri delu in da bi bili vsi povezani med seboj in z Bogom.

Lani so za leto 2021/2022 zbrali 276.000 evrov za dodatne razrede Mahabe na Madagaskarju, obnovo starih in gradnjo novih hiš v Albaniji, sanitarne prostore v Etiopiji in Mozambiku, kjer so zgradili tudi knjižnico. V Kazahstanu so otroke razveselili z otroškim igriščem, na Madagaskarju z dodatnimi razredi, v Senegalu z osnovno šolo. V Turčiji so izdelali električno napeljavo in razsvetljavo cerkve, v Etiopiji imajo dodatni razred osnovne šole za gluhe in na Madagaskarju je zrasla nova sestrska hiša.

Tudi letos zbirajo sredstva za misijone v želji, da bi pomagali ubogim. V letu 2022/2023 želijo pomagati v različnih državah.

V Braziliji bodo pomagali novemu prebivalstvu, ki pride v mesto Araras z željo po višjem zaslužku, z obnovitvijo misijona, za kar bi potrebovali 40.000 evrov.

V Albaniji bi radi pomagali trem družinam, ki živijo v nemogočih razmerah, z izgradnjo novih hiš, zato bi potrebovali 40.000 evrov.

V Angoli bi na misijonu Cabinda rabili najprej vrtec, kasneje tudi šolo in center za opismenjevanje in poklicne tečaje. Najprej bodo morali poskrbeti za rezervoar za vodo, saj nimajo nobene komunalne in elektro infrastrukture. Obednica in kuhinja za 200 otrok bi služili tudi za tečaje kulinarike in slaščičarstva. Za to bi potrebovali 100.000 evrov.

Župnija Gbagham na Slonokoščeni obali rabi zaradi vse večjega števila novih prebivalcev prostore za srečanja in katehezo. Pet razredov, ki bi jih zgradili, bi služilo za srečanja mladih in starejših, pa tudi za tečaje šivanja in opismenovanje starejših, za kar bi potrebovali 20.000 evrov.

Na misijonu Kacukiro v Ruandi se  šola 420 otrok, ki jim država prizna opravljeno šolanje, vendar ne prispeva h kritju stroškov. Dijaki ne zmorejo plačila sami, zato prosijo za pomoč pri plačah njihovih kvalitetnih učiteljev v višini 20.000 evrov.

Na misijonu Ruzo v Burundiju sestre poleg zdravstvenega centra organizirajo in vodijo obrtniško izobraževanje mladih. Veliko se jih zanima za šiviljstvo, da bi zaslužili za preživetje, zato prosijo za pomoč 10.000 evrov.

Mladinski center Mekanisa v Etiopiji je že 25 let odprt za najrevnejše otroke za druženje in učenje. Nekateri so tam tudi po 10 ur dnevno. Sestavni del bivanja je tudi šport. Igrišča so zaradi dnevne uporabe v slabem stanju in bi jih radi obnovili, da bi nudili varno igranje. 15.000 evrov pomoči bi pokrilo nastale stroške.

Močan potres je zelo poškodoval cerkev sv. Polikarpa v Izmiru v Turčiji. Cerkev so gradili v letih 1625 do 1927. Potrebno je utrditi temelje in podpreti oboke, da bo cerkev varna in trdna, saj predstavlja duhovno središče škofije, ki jo obiskujejo številni romarji. Rabili bi 30.000 evrov pomoči.

Pred 100 leti je bila v kraju Sao Gabriel da Cachoeira odprta prva misijonska postojanka med indijanskimi plemeni. Hiša je v slabem stanju. Sedaj se tam šola 1200 otrok od prvega razreda do zaključka srednje šole, otroški vrtec obiskuje 130 otrok. Pred leti so za dostop v prvo nadstropje uredili zunanjo klančino, ki jo je načel zob časa in je potrebna sanacija, da uredijo nov dostop, ki ga bodo pokrili. Zato prosijo za pomoč 20.000 evrov.

V župniji Rushooka v Ugandi je misijon oddaljen 14 kilometrov od župnijske cerkve. V njej potekajo vse pastoralne dejavnosti, ki bi jih radi prestavili v misijon, da bi imeli otroci in starejši bliže na srečanja, pisanje zaključnih izpitov. Zato prosijo za 42.000 evrov pomoči.

Irena Vozelj

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekKoledar dogodkov – december 2022
Naslednji članekČečanske perice