Novinar in literat Vid Šteh je lanskega septembra predstavil svojo drugo pesniško zbirko Prelomnica, ki je tematsko razdeljena na intimno ljubezensko poezijo ter pesmi o mladih za mlade. Po avtorjevih besedah je z zbirko poskušal približati poezijo mlajši generaciji, ki do tovrstne umetnosti čuti odpor.
Avtor je ob počastitvi slovenskega kulturnega praznika zbirko predstavil na literarnem večeru v Kulturnem centru Banski dvor v Banja Luki. Dogodek v organizaciji društva Slovencev Triglav in Združenja književnikov Republike Srbske so poleg Šteha kot predstavnika Slovenije povezovali tudi bosanski pesnici Aleksandra Cvorović in Tanja Stupar Trifunović ter priznani pisatelj Zdravko Kecman, katerega roman Scabiosa Trenta je preveden tudi v slovenščino Za glasbeno spremljavo je poskrbel mladi pianist Hajdurin Muhić. Šteh je v uvodnem pozdravu med drugim izpostavil svoje videnje na vlogo pesnika danes: »Po mojem mnenju mora biti pesnik odgovoren tako do sebe kot tudi do sveta, ki mu daje navdih.«

Večer je bil zaznamovan z branjem poezije in razmišljanji o delu in življenju največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, Štehove pesmi pa so interpretirali tudi v srbohrvaškem prevodu.

ZL