V Trbovljah ima sedež novonastajajoča nova letalska družba. Imenovala se bo SouthEast Airlines. Lastniki se nameravajo najprej pojavljati na trgih Evropske unije, prvi komercialni polet z lastnim certifikatom letalskega prevoznika pa načrtujejo junija letos.

Kot je v torek, 23. februarja, poročal MMC RTV Slovenija, bodo v začetni fazi v letalski družbi zaposlili tri do štiri celotne posadke za prvo letalo, skupaj z zemeljsko podporo (operativni in komercialni del) bo okoli 35 zaposlenih.

Ustanovitelji in člani vodstvene ekipe novega letalskega podjetja SouthEast Airlines so po navedbah letalskega spletnega portala Sierra5 izkušeni prometni piloti in inštruktorji na potniških letalih, letalski inženirji in mehaniki ter specialisti s področja financ in drugih letalskih podpornih storitev. Torej vsa paleta strokovnjakov, ki znajo obvladovati tovrsten posel. Trbovlje pa je nasploh meka za pilote različnih vrst in generacij.

V začetni fazi se bo družba usmerila v ponudbo visokokakovostnih čarterskih prevozov in za namene drugih letalskih družb kot najem letala oziroma t. i. ACMI-najem.

Za letalski portal je soustanovitelj podjetja Blaž Berdnik povedal, da so priprave na projekt trajale približno 20 mesecev. Letalska družba SouthEast bo pričela z enim letalom Airbus A320 v ekonomskem razredu, morda mu bodo še letos priključili še enega.

Blažu Berdnik je Trboveljčan, ki je se je šolal na letalski akademiji v ZDA. Delal je kot pilot na različnih letalih in vozil po vsem svetu. V letalskih krogih ga ne poznajo le kot pilota, ampak tudi kot poslovneža. Letalsko družbo sta ustanovila skupaj z Jarom Koritnikom, pilotom in inštruktorjem letenja. Berdnik ima v njej tričetrtinski delež, Koritnik četrtinskega. Sedež družbe je v Trbovljah, kjer je zapisan tudi  Berdnikov naslov kot družbenika. Zanimivo, naslov Koritnika kot družbenika je zapisan v Vietnamu.

Družba ima že podpisano pogodbo za zahteven čarterski program za poletje 2021. Izbirajo posadke, letalske baze pa še niso izbrali. Pojavljajo se tudi različne špekulacije okrog kapitala za zagon posla. Oba lastnika sta sodelovala pri različnih projektih v tujini, skupaj sta leta 2018 ustanovila tudi Slovensko aeronavtično akademijo (SAA), ki ima sedež v Portorožu. Možno je, da si bosta pomagala s kitajskim kapitalom, nekateri namigujejo tudi na to, da  bo novi letalski družbi pomagala tudi država Slovenija, ki po propadu Adrie nima nacionalnega letalskega prevoznika. Vlada letalske povezave vzpodbuja tudi finančno.

Kakorkoli, v Trbovljah se spodobi, da zaželijo novi letalski družbi srečno. In miren let. V zraku in na tleh.

Savus

Foto: Fotografija je simbolična