Lansko leto je zaradi situacije v Ukrajini iz domačega Kijeva svojo družino odpeljal na varno. Pot ga je pripeljala v Slovenijo, natančneje v Trbovlje. Tu so našli svoj dom.

Hčerka in sin obiskujeta osnovno šolo, žena opravlja delo od doma. Maksym Kovtun je odličen atlet, tekač, njegova paradna disciplina je maraton. Pred leti je bil precej aktiven, zastopal je barve svoje države in dosegal lepe rezultate. V Trbovljah je zopet začel z rednimi treningi. Da, to je tisti visok dečko, ki ga videvate, tisti, ki precej hitro teče mimo vas.

Veliko treningov opravi na stadionu Rudar, kakšen raztek naredi čez mesto, precej domač si je postal z lokalnimi hribi. V smehu rad pove, da se pri nas po ravnem sploh ne da teči, povsod je treba nekako v hrib. A je vzljubil naš okoliš, naš gozd, naše vrhove.

Na vprašanje, kje najrajši teče, odgovori, da na relaciji Podkraj-Radeče. Ravninska trasa v dolžini polovične razdalje maratona mu predstavlja odlične pogoje za trening. In kakšno se mu zdi življenje v Trbovljah? »It`s nice, very nice,« odgovori. Tu je mir, kar zelo ceni in česar se mi sploh ne zavedamo. Všeč mu je narava, sproščeno vzdušje, trboveljski bazen, stadion … Njegovi odgovori bi lahko bili prava reklama za naše mesto in za Zasavje.

V nedeljo, 22 oktobra, je nastopil na ljubljanskem maratonu. Veliko ljudi pravi, da je teklo na maratonu, a tekli so na deset ali enaindvajstet kilometrov. Maraton je bil in vedno bo le ena dolžina, 42,195 km.  Maks je v močni mednarodni konkurenci med več kot dva tisoč tekači s časom 2 uri 32 minut in 34 sekund dosegel 9. mesto, kar je izjemen čas in zelo lep uspeh.

Mолодець Maks!

ID

Foto: osebni arhiv


 

Prejšnji članekKomemoracije
Naslednji članekNa današnji dan: Albert Ivančič