Današnji četrtek prinaša v Zasavje pretežno oblačno vreme in nekaj prireditev in dogodkov: komemoracije v zagorski občini in Trbovljah, otvoritev fotografske razstave Branimirja Ritonje v Zagorju, pravljice v zagorski in hrastniški knjižnici pa redne četrtkove dejavnosti v Zasavju. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 26. oktober 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo na zahodu pretežno oblačno, v hribovitem svetu lahko pade kakšna kaplja dežja. Drugod se bo po oblačnem jutru čez dan prehodno delno zjasnilo. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 14, najvišje dnevne od 15 do 20 °C.

V noči na petek se bo dež na zahodu okrepil in postopno zajel vso Slovenijo. Pojavljale se bodo tudi nevihte. V petek dopoldne bo še oblačno in deževno, sredi dneva pa bo dež od zahoda ponehal. Popoldne se bo delno razjasnilo. V soboto bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo in kakšno ploho. Pihal bo jugozahodni veter.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi rekonstrukcije ceste in podpornega zidu je lokalna cesta Podgrad-Ravne (Valvazorjeva) na Izlakah do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča popolna zapora) na odseku od Valvazorjeva 3a do Šemnik 50.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na naslovih Golovec (od 10 do 22a), da bo zaradi vzdrževalnih del na hidrantnem omrežju danes predvidoma od 8. do 14. ure motena oskrba s pitno vodo. Ob tem lahko pride do povišane motnosti pitne vode, zato priporočajo izpiranje hišnega omrežja.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Komemoracije

V Trbovljah bo komemoracija ob dnevu spomina na mrtve danes ob 16. uri na trboveljskem pokopališču. Ob lepem vremenu bo komemoracija pri glavni fontani, ob slabem pa pri centralnem pokopališkem objektu.

V občini Zagorje ob Savi bodo danes pred dnevom spomina na mrtve pripravili več žalnih slovesnosti. Ob 11. uri bo spominska slovesnost potekala v Orehovici, ob 12. uri na Mlinšah, na Lokah pri Zagorju ob 15. uri in ob 16. uri pred spomenikom talcem na zagorskem pokopališču. Jutri ob 9.30 uri pa bodo komemoracijo v spomin na žrtve obeh svetovnih vojn pripravili pred osrednjim spomenikom v Šentlambertu.


Foto galerija f 2,8 Zagorje

Kaznilnica

Danes ob 18. uri bodo v Foto galeriji f 2,8 na Kopališki v Zagorju odprli razstavo fotografa Branimirja Ritonje s pomenljivim naslovom Kaznilnica. Branimir Ritonja živi in ustvarja v Mariboru. Bil je dolgoletni predsednik Fotokluba Maribor ter soustvarjalec foto galerije Stolp in njen umetniški vodja od leta 1996 do 2023. Je prejemnik številnih nagrad in priznanj. V dolgoletni fotografski karieri se lahko pohvali z več kot dvajsetimi samosotojnimi razstavami ter številnimi skupinskimi, zadnja večja je bila na Majskem salonu letos v Trbovljah.

Glasbena šola Zagorje

Koncert učiteljev

Danes bodo v dvorani Glasbene šole Zagorje v Vili Medea v Zagorju pripravili zanimiv koncert, na katerem se bodo predstavili učitelji Glasbene šole Zagorje. Koncert se prične ob 19. uri. Vstop je prost.

 

 


Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik

Prestrašeni Cofek

Danes ob 17.30 uri bodo v Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku pripravili pravljično urico z naslovom Prestrašeni Cofek. »Cofek je od strahu močno zamahnil z repom in njegova buča se je zavrtela v zraku. In kar gre gor, mora priti tudi dol,« so napovedali pravljično druženje v hrastniški knjižnici.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Ura pravljic

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju bodo danes ob 17.30 uri pripravili Uro pravljic z ustvarjalno delavnico. »Pridite, poslušali bomo pravljico, nato pa še ustvarjali,« vabijo v zagorski knjižnici.

 


Individualna svetovalnica ZMŠT

Varen, anonimen, zaupen prostor. Pomoč, podpora in svetovanje. Ob četrtkih od 12. do 17. ure in po dogovoru do 28. decembra za mlade, vključene v lokalne in mednarodne aktivnosti Zavoda za mladino in šport Trbovlje Individualna svetovalnica z uni. dipl. soc. ped. Tjašo Golob.

Psihološki in socialni izzivi, čustveni in vedenjski izzivi, samopodoba in identiteta, motivacija, smisel, cilji, zahtevna življenjska obdobja, soočanje s spremembami, težave s socialno vključenostjo, težave na področju odnosov, zadovoljevanje potreb, obvladovanje stresnega odziva telesa, šolski izzivi in karierno usmerjanje, osebnostna rast … in vse ostalo človeško.


RekreAktivna odbojka MC ZoS

MC ZoS organizira vsak četrtek od začetka oktobra do konca maja med 19.30 in 21.30 uro v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja RekreAktivno odbojko. »V MC ZOS že vrsto let nudimo prostor za rekreativno odbojko vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!« so zapisali organizatorji.


Plesni tečaj MC ZoS

Plesni tečaj poteka v septembru in oktobru enkrat tedensko in vsak četrtek med 18.30 in 20. uro do vključno 26. oktobra. Plesni tečaj je bil eden izmed izglasovanih predlogov v projektu #sampuvej, kar pomeni, da ga financira Mladinski center Zagorje, tako da je udeležba na tečaju brezplačna.


Galerija Medija Zagorje

Oktobrski salon

V Zagorju je v galeriji Medija v Vili Medea na ogled zanimiva razstava zagorskih likovnikov, ki so jo poimenovali Oktobrski salon. Na njej se predstaviljajo ustvarjalci iz različnih likovnih področij iz zagorske doline. V galeriji Medija so na ogled dela slikarjev Nikolaja Beera, Jureta Crnkoviča, Lili Hribovšek,  Milana Razborška, Sama Šilesa, kiparjev Borisa Bee in Saše Šilesa, animatorja Dušana Kastelica in fotografa Vukašina Šobota.

Galerija Medija je ob ponedeljkih in četrtkih odprta od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure (ali po dogovoru na tel. št. 041 489 307).


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča je v oktobru na ogled razstava ob 100-letnici Nogometnega kluba Zagorje.

V knjižnici v Kisovcu je oktobra na ogleda razstava likovnih del tečajnikov slikarske šole Lili Hribovšek.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevke. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje – filmski abonma

Pretekla življenja

ob 18. uri

Ameriška romantična drama, izvirni naslov Past Lives (2023), režija in scenarij Celine Song, igrajo Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro …

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!

Otroška prijatelja Nora in Hae Sung sta se prisiljena ločiti, ko njena družina emigrira iz Južne Koreje. Dve desetletji pozneje zdaj odrasla pisateljica živi v New Yorku s svojim ameriškim možem Arthurjem, Hae Sung pa sklene, da jo bo za nekaj dni obiskal …


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Albert Ivančič
Naslednji članekŽiga Brinjevec slavil v Ljubljani