četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Trajnostni recepti

Ne veste, kaj bi kuhali in bili trajnostni?  Knjižica trajnostnih receptov –  hitro, okusno in poceni. Na Zasavski ljudski univerzi je v sodelovanju z Varstveno delovnim centrom Zasavje potekal Študijski krožek z naslovom Začinimo trajnost: Raziskovanje trajnostnih praks v kulinariki.

Skupaj z mentorico osmih uporabnikov iz Varstveno delovnega centra Zasavje, koordinatorko študijskega krožka iz Zasavske ljudske univerze in prostovoljko, so se 30 ur družili in spoznavali različne trajnostne prakse v kulinariki, ki so primerne za okolje, v katerem živijo.

Udeleženci so na študijskem krožku spoznali, da je trajnostni način prehranjevanja eden od ključnih elementov trajnosti in obenem način življenja. Pogovorili so se o načelih trajnostnega prehranjevanja, kot so uživanje mesa le nekajkrat mesečno, izbira lokalne in sezonsko pridelane hrane, ekološka pridelava hrane, zmanjšanje odpadne hrane, shranjevanje hrane na primeren način in podobno.

Vsako srečanje so pričeli s pogovorom o hrani, izkušnjah udeležencev in jedeh, ki jih sami pripravljajo. Na vsako srečanje so udeleženci s seboj prinesli recepte, katere so preoblikovali po svojem okusu in jih nato preizkusili. Obenem je izpod njihovih rok nastala še knjižica receptov, ki so jo pripravili za širšo javnost. Knjižica je dostopna na spletni strani Zasavske ljudske univerze.

Mini Masteršef  VDC-jevcev

Besedo je potrebno nameniti tudi zaključnemu srečanju, na katerega so vsi zelo ponosni. S pripravo jedi so pričeli že ob 8. uri zjutraj in v kuhinji znanega kuharskega mojstra Lojzeta Čopa iz Hiše domačih okusov Pr’ Čop na Podkumu. Ob 12. uri so na Podkum prišli povabljeni gostje, katerim so predstavili osem različnih jedi in domač melisin sirup z jagodami. Vsi prisotni so bili s kosilom zelo zadovoljni in kljub dežju, ki jih je pospremil iz Podkuma, so vsi odšli nasmejani in s polnimi želodčki. Ne glede na to, da so študijski krožek že uradno zaključili, so udeleženci že pričeli razmišljati, kaj bodo kuhali na naslednjem študijskem krožku. V skupini so se stkale nove prijateljske vezi in dobri odnosi, vsem pa bo izkušnja še dolgo ostala v spominu.

Laura Kmetič Jurečič

Foto: ZLU in VDC


 

Isti avtor