sreda, 17 julija, 2024

Iz te kategorije

Tomaž Klemen srebrn

Dolan Tomaž Klemen, ki zadnja leta živi v Ribnici, je na EP v kegljanju za gluhe in naglušne postal evropski podprvak v disciplini sprint in bil eden boljših v ekipi, ki je po številu medalj osvojila tretje mesto.

EP v kegljanju za gluhe in naglušne je potekalo v Straubingu v Nemčiji od 8. do 13. maja. Sodelovalo je pet reprezentanc iz Avstrije, Češke, Hrvaške, Slovenije in kot domačini Nemčija, ki je nastopala z dvema ekipama tako v moški, kot ženski konkurenci.

Slovensko reprezentanco so sestavljali: Branko Srdan iz DGN Ljubljana, Gregor Skalicky iz DGN Posavja (kegljal je tudi za hrastniški kegljaški klub), Tomaž Klemen, Rado Selan in kot vodja Aleš Peperko, vsi trije iz DOOS Celje.

Svečana otvoritev prvenstva je bila 8. maja. Prvi tekmovalni dan je potekala ekipna tekma. Ekipa je bila sestavljena iz petih tekmovalcev in za skupni rezultat so se šteli štirje najboljši rezultati tekmovalcev. Po ekipni tekmi je bila Slovenija na četrtem mestu.

10. maj je bil dan namenjen disciplini sprint. Najprej so tekmovalci odigrali kvalifikacije, kjer je od 33 tekmovalcev izpadel le en tekmovalec. Branko Srdan, Rado Selan, Aleš Peperko in Gregor Skalicky so se suvereno prebili v nadaljevanje, medtem ko je Tomaž Klemen skozi šivankino uho prestopil prag in se kot 32 uvrstil na tekmo. Po drugem kolu sta Aleš Peperko in Tomaž Klemen nadaljevala z zanesljivo igro in se uvrstila v naslednji krog. V tretjem krogu sta oba dobila nasprotnika iz Nemčije, ki sta bila poleg igralca Crvene Zvezde Željka Miličeviča glavna kandidata za medalje. Tomaž Klemen je suvereno zmagal, Aleš Peperko pa po dodatnih metih.

V polfinalu sta se oba slovenska tekmovalca udarila med seboj. Po dodatnih metih je zmagal Tomaž Klemen. Aleš Peperko je zmagal v tekmi za tretje mesto. Sledil je veliki finale. Boj je bil izenačen do zadnjega meta. Odločali so dodatni meti, kjer je več sreče imel Voran Josef iz Nemčije, ki je zmagal z 18-17. Tomaž Klemen je osvojil srebrno kolajno.

V tekmovanju dvojic sta oba para (Aleš Peperko in Gregor Skalicky ter Tomaž Klemen in Rado Selan) zmagala in se uvrstila v četrt finale. Tam sta se slovenski dvojici udarili med seboj in po dodatnih metih sta zmagala Aleš Peperko in Gregor Skalicky z rezultatom 22-20. Na koncu sta zasedla četrto mesto.

Tekmovanje posamezno je hkrati štelo tudi za kombinacijo. Končni vrstni red posamezno: Gregor Skalicky je zasedel prvo mesto, Aleš Peperko tretje in Tomaž Klemen šesto mesto. V kombinaciji je bil Gregor koncu drugi, Aleš tretj, Tomaž Klemen pa sedmi.

V pokalu narodov je Slovenija dosegla tretje mesto za Hrvaško in Nemčijo. Slovenska reprezentanca je osvojila skupaj 9 medalj: zlato Gregor Skalicky posamezno in Aleš Peperko seštevek vseh tekmovanj, srebrno Gregor Skalicky kombinacija, Tomaž Klemen sprint, bronasto Aleš Peperko kombinacija, sprint in posamezno, Gregor Skalicky seštevek vseh tekem in kot ekipa po številu medalj. Poleg medalj so osvojili še četrto in peto mesto v dvojicah in Tomaž Klemen šesto in sedmo mesto posamezno in v kombinaciji.

AP in GS

Foto: DOOS Celje


 

Isti avtor